© FRBE

Bende beroofde op listige wijze 25 slachtoffers in en rond Antwerpen-Centraal

Het openbaar ministerie heeft dinsdag celstraffen tot twee jaar en boetes tot 1.200 euro gevorderd voor een bende gauwdieven die actief was in het Centraal Station van Antwerpen en omgeving. De beklaagden - Algerijnen en Palestijnen die illegaal in het land verbleven - beroofden 25 slachtoffers van hun bezittingen.

De bende sloeg tussen november 2016 en mei 2017 toe in wisselende samenstelling. De leden hadden verschillende trucjes bedacht om hun buit te vergaren. Zo leidde bijvoorbeeld één van hen het slachtoffer af door op het raampje van de trein te kloppen, zodat zijn kompanen in het rijtuig er snel met zijn bagage vandoor konden gaan. Ze maakten vooral portefeuilles, laptops en fototoestellen buit.

Alles gefilmd

Alle diefstallen in het dossier werden door bewakingscamera’s gefilmd, net zoals de verdeling van de buit achteraf. Op basis van de beelden kon de politie zeven leden van de bende identificeren. De meeste beklaagden waren na confrontatie met de beelden tot volledige of gedeeltelijke bekentenissen overgegaan.

Ze hadden de diefstallen gepleegd, omdat ze illegaal in het land verbleven en geld nodig hadden om eten, medicatie of drugs te kunnen kopen. Zes van de beklaagden verschenen aangehouden voor de rechtbank, de zevende liet verstek gaan. De verdediging pleitte voor straffen met uitstel.

Vonnis op 8 augustus.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio