© REUTERS

Vicieuze cirkel van oorlog, armoede en cholera: 2 miljoen kinderen in Jemen acuut ondervoed

In Jemen lijden bijna twee miljoen kinderen aan “acute ondervoeding”, waarschuwt de VN woensdag. Volgens de landenorganisatie zit het land in een vicieuze cirkel van oorlog, armoede en cholera, waardoor het zich nu “op de rand van een hongersnood” bevindt. De alarmkreet komt er na een driedaags bezoek aan Jemen, door een delegatie van hooggeplaatste medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef en het Wereldvoedselprogramma (WFP).

lbo

In Jemen is al meer dan twee jaar lang een zware oorlog aan de gang, en daarbovenop is het land sinds april ook getroffen door een cholera-epidemie die al meer dan 1.900 mensenlevens geëist heeft. Er zijn ook 368.000 mogelijke choleragevallen gemeld - het meeste ooit wereldwijd. Tegen eind dit jaar kunnen dat 600.000 gevallen zijn, waarschuwde het Internationaal Comité van het Rode Kruis zondag.

“Geen idee wanneer volgende maaltijd is”

“Het land staat op de rand van een hongersnood: meer dan 60 procent van de bevolking heeft geen idee waar ze hun volgende maaltijd zullen vinden”, aldus de WHO-, Unicef- en WFP-topmannen Tedros Adhonom, Anthony Lake en David Beasley. “Bijna 80 procent van de kinderen heeft nood aan onmiddellijke humanitaire hulp - zowat twee miljoen kinderen lijden aan acute ondervoeding.” De drie bezochten Aden, de voorlopige hoofdstad van de regering die erkend wordt door de internationale gemeenschap, en Sanaa, de hoofdstad die in rebellenhanden is.

© AFP

Door die ondervoeding zijn kinderen vatbaarder voor cholera, en de ziektes zorgen net voor meer ondervoeding. De toplui van de drie betrokken organisaties spreken daarom van een “vicieuze cirkel”.

In deze oorlog nemen de regeringstroepen, gesteund door een Arabisch militaire coalitie geleid door Saoedi-Arabië, het op tegen de Houthi-rebellen. Die laatsten worden beschuldigd van banden met Iran te hebben. Al meer dan 8.000 mensen zijn omgekomen, en 44.500 anderen raakten gewond. Er werden al zeven wapenstilstanden onderhandeld door de VN, maar die hielden niet lang stand.

MEER OVER Jemen