Huis onbewoonbaar na zware brand, asbest vrijgekomen

In het Aspergeveld in Keerbergen heeft zondagochtend een zware brand gewoed in een huis. De bewoners bleven gelukkig ongedeerd maar bij de brand is asbest vrijgekomen. Aan de omwonenden wordt nu gevraagd voorlopig geen groenten uit hun eigen tuin te gebruiken.

Alain Trappeniers

De woning van Alfons ‘Jacques’ Verelst (84) en Fanny Feyaerts (83) aan Aspergeveld in Keerbergen is onbewoonbaar verklaard nadat zondag omstreeks 5.30 uur een uitslaande brand het pand zwaar beschadigd had. Alfons en Fanny raakten met de hulp van een buurman tijdig buiten en zijn ongedeerd.

“Mijn moeder was om 5 uur even opgestaan voor een sanitaire stop”, vertelt dochter Yvette Verelst. “Ze zag in de gang wat rook hangen. In paniek heeft ze mijn vader gewekt, die meteen alle vensters en deuren heeft opengezet.”

Toen de man zijn auto in veiligheid wilde brengen, zag hij de vlammen door het leien dak slaan. Intussen hadden verschillende buren de hulpdiensten verwittigd.

Dakleien

De brand was snel onder controle maar er kwam wel asbest vrij. “Zoals in zovele woningen uit die periode is asbest verwerkt in de dakleien”, vertelt kapitein Bart Gijzen van de Leuvense brandweer. “Daarom hebben we beslist de asbestprocedure op te starten en werd de gemeentelijke milieuambtenaar gevraagd ter plaatse te komen.”

“Ik heb de woning laten aanduiden als potentieel gevaarlijk door de aanwezigheid van asbest”, zegt burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA). “Er is een expertise bevolen. Op basis van die resultaten zullen we beslissen of een sanering van de omgeving al dan niet nodig is. In afwachting vragen we de omwonenden groenten uit de tuin niet te gebruiken.”

Het is op korte tijd al de derde brand in de gemeente waarbij asbest vrijkomt.

Net ontslagen uit ziekenhuis

Voor Fanny en Alfons, die nog maar net ontslagen was uit het ziekenhuis, is opvang geregeld bij dochter Yvette. “Dat komt allemaal in orde. Voor mijn moeder verhuis ik een bed naar beneden en we zorgen ervoor dat de thuisverpleging voor haar langskomt. Maar ik weet dat mijn ouders liever terug naar huis komen. Hun zelfstandigheid gaan we zeker niet afpakken. Als de stabiliteit het toelaat, zullen we de woning laten herstellen”, luidt het.

Wat de brand veroorzaakt heeft, is niet bekend. Door de verwoestende kracht van het vuur zal de boosdoener vermoedelijk nooit achterhaald kunnen worden.