Stadhuis gaat drie jaar dicht voor grondige restauratie: “Het was hoog tijd”

Binnenkort wordt begonnen met een grondige restauratie van het stadhuis van Antwerpen. Deze week worden de laatste meubels en dozen weggehaald en dan kan de klus beginnen.

doro, pvdp

Burgemeester Bart De Wever nam maandag als laatste afscheid van een leeg Schoon Verdiep. “Maar het is hoog tijd”, zegt hij. “De laatste renovatie dateert van 1950. Het is ziet er misschien nog wel goed uit, maar het zit al heel lang niet meer goed. De elektrische bedrading moet worden vernieuwd, de schilderijen zijn aangetast, een aantal installaties is hopeloos verouderd en er is asbest op de tweede verdieping.”

Hofstraat

De sfeer van het stadhuis, dat dateert uit 1565, staat in schril contrast met het nieuwe onderkomen van de burgemeester. In het hoekpand aan de Hofstraat hebben licht en lucht de overhand. “Het oogt hier minder mooi dan in het stadhuis. Maar het zal een stuk aangenamer werken zijn. In het stadhuis was het altijd te koud of te warm en ook luchtkwaliteit is niet wat het moet zijn.”

De stad Antwerpen heeft voor het project, dat drie jaar gaat duren, 30 miljoen euro uitgetrokken. Het stadhuis moet in het voorjaar van 2020 volledig in zijn oude glorie hersteld zijn.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio