© Herman Ricour

Voorzitter hof van beroep na gekibbel tussen De Wever en Geens: “Onderbezetting is dramatisch verergerd”

De voorzitter van het hof van beroep van Antwerpen, Bruno Luyten, blijft erbij dat het veiligheidskorps in Antwerpen al jaren structureel onderbezet is en de toestand de laatste tijd niet verbeterd is, maar daarentegen “dramatisch verergerd” is. Dat zegt hij maandag in een reactie op het gekibbel tussen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over de verantwoordelijkheid voor de ontsnapping van twee gedetineerden donderdag. Geens wil opnieuw samenzitten met Bart De Wever en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

bap

Minister Geens had zondagavond onder meer opgeworpen dat het de lokale politie is die moet inschatten of een gevangenentransport naar een rechtbank voldoende veilig is om te laten plaatsvinden. Luyten onderstreept echter de noodzaak om de transporten te laten doorgaan op de geplande tijdstippen, gezien de strikte termijnen waaraan het gerecht gebonden is. “Als een aangehoudene niet tijdig op de zitting kan verschijnen, en hij wenst niet vertegenwoordigd te worden, dan kan de zaak niet behandeld worden en dient hij bij het verstrijken van de termijn in vrijheid gesteld”, aldus Luyten.

“Zo diende de aanhouding van de ontsnapte en terug opgepakte gevangene uiterlijk zondag bevestigd te worden. Nadat hij terug gevat werd, heeft het hof nog donderdagavond onmiddellijk de nodige schikkingen getroffen om een bijzondere zitting te organiseren op de nationale feestdag, vrijdag 21 juli. Dit illustreert het belang van een vlotte werking.”

Het gevangenentransport is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van politie en veiligheidskorps, maar de politie moet volgens Luyten te vaak inspringen voor een onderbezet veiligheidskorps. “Ik kan niet aanvaarden dat men die toestand op zijn beloop heeft gelaten, waardoor de lokale politie bestendig moest opdraaien voor de daaruit voortvloeiende moeilijkheden, en dat nog steeds moet doen”, zegt hij. Het tijdelijk verhuizen van zittingen van de kamer van inbeschuldigingstelling naar het beter beveiligde Justitiepaleis noemt Luyten dan weer financieel en praktisch onhaalbaar.

“In Luik doet de politie het helemaal alleen”

Zondag haalde Antwerps burgemeester Bart De Wever uit naar Geens. “Die ontsnappingszaak van vorige week heeft bij mij een draadje doen knappen”, zei hij toen voor de camera’s van ATV. De minister van Justitie zegt dat de samenwerking tussen de lokale politie en het veiligheidskorps zeer goed verloopt. Hij benadrukt ook dat de verantwoordelijkheid van de politie is voor het transport van de gevangenen.

“Het veiligheidskorps steunt de lokale politie in de mate van het mogelijke”, zegt Geens aan ATV. “In Luik is er helemaal geen veiligheidskorps, daar doet de lokale politie het helemaal alleen. Dus ik help in Antwerpen voor zover ik kan, met de schamele middelen die te mijner beschikking staan.”

De ontsnapping van twee gedetineerden van vorige donderdaghad volgens Geens geen uitstaans met de personeelsbezetting. Hij wil graag opnieuw samenzitten met Antwerps burgemeester Bart De Wever en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio