© Serge Minten

Pseudovogelpest bij een duivenhouder in Deurne

Het federaal Voedselagentschap (FAVV) bevestigt dat een uitbraak van paramyxo of pseudovogelpest werd vastgesteld bij een duivenhouder in Deurne. Dat is een voor vogels zeer besmettelijke ziekte die echter ongevaarlijk is voor de mens.

De gemeentelijke overheden van Antwerpen hebben alle vereiste maatregelen getroffen: beschermingsgebied van 500 meter, verbod op verzamelingen in het gebied, vaccinatie van alle pluimvee en duiven. Deze maatregelen blijven geldig gedurende 21 dagen.

Paramyxo is de mildere vorm van Newcastle disease bij duiven. Dat is een zeer besmettelijke virusziekte, waar bijna alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. Bij dieren die besmet raken met een erg agressieve stam, kunnen zenuwsymptomen en massale sterfte optreden. De mens is niet gevoelig voor de ziekte. De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in, zegt het FAVV. Er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid.

Voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie tegen de ziekte altijd verplicht. Voor dieren van hobbyhouders wordt vaccinatie sterk aanbevolen.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio