© Marc Herremans / AFP

Oud-Tourwinnaar weer stabiel na operatie

Nog geen duidelijkheid over tweede operatie Van Impe na hartinfarct

Het is nog niet duidelijk of Lucien Van Impe een tweede operatie moet ondergaan aan het hart. Dat blijkt uit navraag bij de familie maandagavond. Van Impe werd vrijdag getroffen door een hartaanval. Hij werd meteen geopereerd en mogelijk moet hij nog een tweede keer onder het mes.

gfr, jvh

“Lucien kampte met drie verstoppingen in de ader”, legde zijn echtgenote Rita uit. “Vrijdag hebben we hem naar het ziekenhuis gebracht, meteen is hij toen geopereerd, een operatie die zo’n anderhalf uur duurde. Intussen verblijft hij op de afdeling Intensieve Zorgen en wordt hij voortdurend in de gaten gehouden.”

De gezondheidstoestand van de oud-wielrenner is nog steeds ernstig. “De linkerkant van zijn hart is beschadigd”, aldus Rita Van Impe. “Hij onderging al een operatie, maar mogelijk is er nog één nodig. Dat weten we mogelijk vanavond”, stelde ze eerder op de dag. Uit navraag maandagavond blijkt nu dat de familie nog een dagje zonder nieuws blijft. “Pas morgen weten we meer”, liet Rita optekenen. “Het is nog even wachten.”

“Lucien klaagde over druk in de borst”

Van Impe voelde zich vrijdagochtend bij hem thuis in Lede onwel worden. “Lucien voelde zich de laatste tijd vrij moe”, aldus echtgenote Rita. Maar toen ze hem vrijdag vroeg of hij ergens pijn had, ontkende de oud-Tourwinnaar, al zei hij wel dat hij niet lekker in zijn vel zat. “Hij lag in de zetel en klaagde over druk in de borst.” Toen hij vervolgens begon te braken en daarbij wat bloed vrijkwam, besliste de familie toch de huisdokter te contacteren. Die bleek met vakantie, waarop Rita contact opnam met vriend en arts Renno Roelandt. “Die adviseerde ons onmiddellijk naar het ziekenhuis te gaan. We hebben onze dochter opgewacht en zijn dan vertrokken.”

Intensieve zorgen

“Aangezien hij toch een vijftal uren zonder bloed heeft gezeten, is er wel schade aan de linkerkant van het hart, maar hij voelt zich nu wel beter. Hij blijft nog wel op intensieve in het ziekenhuis’’, aldus zoon Bart Van Impe.

De toestand van de oud-renner is alleszins stabiel maar nog ernstig, Van Impe ligt bijgevolg nog altijd op de afdeling intensieve zorgen. Bezoek is nog niet toegelaten, enkel zijn vrouw mag twee keer per dag kort op bezoek.

Laatste Belgische Tourwinnaar

Lucien Van Impe regelt jaarlijks op het na-Tourcriterium in Aalst de bijeenkomst van de oud-renners. Hij spreekt er met hen ook de spelregels van de ‘wedstrijd’ af. ‘’Mijn pa had ook de bedoeling om dit jaar mee te rijden met de oud-collega’s. Voor hetzelfde geld was hij daar ineengestuikt.’’

Van Impe, bijnaamd de Kleine van Mere, werd in 1976 de laatste Belg die de Ronde van Frankrijk won. De Oost-Vlaming was vooral een vermaard klimmer, die ook zes maal het bergklassement en negen ritzeges in de Tour op zijn naam schreef. Naast zijn overwinning in 1976 stond Van Impe, die afkomstig is uit Erpe-Mere, nog vier keer op het Tourpodium: als tweede in 1981 en als derde in 1971, 1975 en 1977. In de Giro werd de klimgeit twee keer bergkoning, in 1982 en 1983. Na zijn actieve loopbaan werd hij ploegleider.

Van Impe vierde vorig jaar nog uitgebreid zijn zeventigste verjaardag en het feit dat het precies 40 jaar geleden was dat hij de Tour won. Hij kreeg daarvoor een standbeeld in Erpe-Mere, en in de gemeente Lede werd een groot volksfeest georganiseerd.

MEER OVER