© fhw

“De Watergroep moet meer dan 3,6 miljoen terugbetalen aan klanten”

Drinkwaterbedrijf De Watergroep moet meer dan 3,6 miljoen euro terugbetalen aan zijn klanten voor een waarborg die in 1993 werd geschrapt. Dat zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a). De geïnde bedragen werden na de afschaffing van de waarborg niet automatisch terugbetaald.

gjs

Tussen 1950 en 1993 werd door de Watergroep - dat drinkwater levert aan ruim 3 miljoen klanten in 175 Vlaamse gemeenten, verspreid over West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg - een ‘waarborg’ gevraagd aan haar klanten voor de plaatsing van een watermeter in een woning. Die was verplicht voor de bewoners van een pand waar een watermeter noodzakelijk was. De waarborg bedroeg in die periode 100 of 200 Belgische frank, omgerekend 2,48 euro of 4,96 euro.

De waarborg is ondertussen geschrapt, maar de geïnde bedragen werden na de afschaffing van de waarborg niet automatisch terugbetaald. In totaal gaat het volgens de jaarrekeningen van 2016 om meer dan 3,614 miljoen euro. Veel klanten weten niet dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het opvragen van de waarborg, omdat nergens wordt gecommuniceerd dat de waarborgen ooit zijn betaald en dat ze op eigen verzoek kunnen worden teruggevorderd, aldus Beenders. Bovendien moeten de klanten zijn kwitantie voorleggen om het geld terug te krijgen, wat Beenders “kafka” noemt.

“Per abonnee gaat het misschien maar om een symbolische terugbetaling, maar het kan niet dat de Watergroep intresten opstrijkt en geld verdient op waarborgen die al meer dan 20 jaar zijn afgeschaft zijn. De waterfactuur is de laatste jaren al aanzienlijk duurder geworden, geld dat toebehoort aan de klanten moet automatisch worden terugbetaald.”

Het sp.a-parlementslid voegt toe dat hij aan bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) zal vragen om stappen te zetten. “De klanten moeten dit geld op korte termijn terugbetaald krijgen, net zoals dit is gebeurd na mijn tussenkomsten bij de brandslangen. Correct is correct”, aldus Beenders.