© BELGAIMAGE

Waarom de prijsverlaging van Ryanair en easyJet eigenlijk slecht nieuws is

Ryanair heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 397 miljoen euro geboekt. Dat is 55 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo maakte de Ierse lowcostluchtvaartmaatschappij maandag bekend. Net als easyJet verwacht ze de rest van het jaar lagere ticketprijzen.

De omzet van Ryanair steeg met 13 procent tot 1,9 miljard euro. De winst verraste ook analisten: zij rekenden in doorsnee op een nettowinst van 342 miljoen euro. Onder meer een latere Pasen (in 2016 viel Pasen buiten het eerste kwartaal) en sterke boekingen voor de zomervakantie hielpen Ryanair een handje, net als een lagere brandstoffenfactuur.

De maatschappij waarschuwt wel voor druk op de tarieven omwille van overcapaciteit op de markt. “Met de lage brandstofprijzen zijn er spelers op de markt die er mogelijk niet zouden moeten zijn”, stelde de financieel directeur van Ryanair, Neil Sorahan, in een telefonisch interview met het agentschap Bloomberg. “Er is veel capaciteit toegevoegd op plaatsen als Spanje, Portugal, het Midden-Oosten, Tunesië en Turkije.”

Lagere ticketprijzen

In het eerste kwartaal kon Ryanair nog 1 procent hogere tarieven aanrekenen, maar de rest van het jaar verwacht het lagere ticketprijzen. Over de eerste jaarhelft zouden de prijzen 5 procent lager liggen dan vorig jaar, in het tweede semester zelfs 8 procent. Dat is goed nieuws voor klanten, maar minder voor de rendabiliteit van de luchtvaartmaatschappijen.

Concurrent easyJet waarschuwde vorige week ook al voor lagere ticketprijzen. Het aandeel van de maatschappij daalde daarop met bijna 6 procent. Dat van Ryanair ging maandag ook tot bijna 6 procent lager op de beurs van Dublin, om nadien gedeeltelijk te herstellen.