© Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee Fotografie

Opgelet: eerste zwarte wisselweekend op de weg op komst

Het eerste zwarte weekend van deze zomervakantie komt er volgend weekend aan. Dat blijkt uit de verkeersprognoses van mobiliteitsorganisaties Touring en VAB. Alle grote vakantieassen zijn dan te vermijden. Vooral op zaterdag moeten terugkerende of vertrekkende reizigers rekening houden met monsterfiles - zelfs op alternatieve wegen worden files verwacht.

In België eindigt het bouwverlof op vele plaatsen, en in Zuid-Nederland begint die vakantieperiode net. In ons land zal de verkeersdrukte in beide richtingen voelbaar zijn: het hele weekend keren zowel heel wat landgenoten als Nederlanders terug uit vakantie, maar die terugkeer zal erg verspreid worden. Als het mooi weer wordt, komt daar druk verkeer bij op de snelwegen naar en van de kust.

Op zaterdag is Frankrijk te vermijden: al om 7 uur zullen in de Rhônevallei lange files staan naar het zuiden. Rond het piekmoment, om 13 uur, worden meer dan 700 km files verwacht - ter vergelijking: vorig weekend bedroeg de piek bij de zuiderburen 556 km file. Ook vrijdag en zondag zullen er files staan in Frankrijk.

Omdat de schoolvakanties in zowel Baden-Württemberg als Beieren dit weekend beginnen, worden daar de grootste moeilijkheden verwacht. De grootste verkeersknelpunten bevinden zich sowieso in die deelstaten. Bovendien wordt op verschillende belangrijke Duitse vakantieassen gewerkt.

In Zwitserland wordt zaterdag een donkerrode dag, vanwege de nationale feestdag op 1 augustus. Aan de Gotthardtunnel, richting Italië, kan de vertraging oplopen tot meer dan twee uur.