© BELGA

Toeristentaks voor jeugdbewegingen zo goed als verdwenen

Amper 17 van de 308 Vlaamse steden en gemeenten hanteren nog een toeristentaks voor jeugdbewegingen die op kamp gaan. “Daarmee is het probleem zo goed als verdwenen. Een goede zaak voor de jeugdsector die al te vaak kampt met administratieve overlast”, zegt Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA). Ze vroeg de cijfers op bij Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld).

Gemeenten en steden die veel toeristen over de vloer krijgen, heffen vaak een toeristentaks. Dit vormt voor hen een mooie extra inkomstenbron. Voor jeugdbewegingen die op kamp gaan, betekende deze toeristentaks echter een bijkomende financiële én administratieve last. Zij kampen al jaren met administratieve overlast en zien door allerhande regels en verplichtingen vaak door de bomen het bos niet meer.

Nu lijkt er eindelijk beterschap in zicht. Slechts 38 van de 308 steden en gemeenten heffen nog een toeristentaks. “Dat is op zich al maar 12 procent van het totaal aantal gemeenten”, aldus Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde die de cijfers opvroeg. “Maar 21 van deze 38 gemeenten voorzien ook nog eens een uitzondering voor jeugdgroepen. Daardoor zijn er eigenlijk maar 17 gemeenten, 5,5 procent van het totaal, waar jeugdgroepen mogelijk nog geconfronteerd worden met een toeristentaks. Dat lage aantal toont aan dat er bij de gemeenten een bewustwording bestaat om het jeugdwerk minder te belemmeren.”

Momenteel wordt nog in kaart gebracht in hoeverre er zich in die 17 gemeenten en steden ook effectief kampplaatsen bevinden. Afhankelijk van de resultaten, zal bekeken worden of er vanuit het Vlaamse beleidsniveau acties nodig zijn om deze taks ook in de laatste gemeenten te doen verdwijnen.

In het recent opgestelde kampcharter - een afsprakenbundel tussen jeugdorganisaties, gemeenten en kampuitbaters voor een vlot verloop van de zomerkampen - wordt alvast gepleit voor de opheffing van de verblijfsbelasting voor jeugdwerkgroepen. Dat kampcharter is terug te vinden op: https://www.opkamp.be/kampcharter

(belga)