Paul Magnette kiest voor burgemeesterschap van ‘zijn’ Charleroi

Paul Magnette (PS) keert terug naar zijn Charleroi. De Waalse minister-president zal er weer burgemeester worden in het midden van augustus. Dat maakte hij maandagochtend bekend op een persconferentie.

Guy Stevens

Het PS-kopstuk had de pers samengeroepen in het blitse Quai 10, een kunstencentrum dat mede door hem gebouwd werd, om zijn terugkeer naar de lokale politiek aan te kondigen. “Ik had aangekondigd dat ik vandaag mijn keuze bekend ging maken. Want zoals iedereen weet, ben ik tegen cumul (het opstapelen van politieke postjes, nvdr).”

Magnette sloeg zichzelf figuurlijk op de borst en benadrukte dat zijn PS “heel goed werk heeft geleverd in de Waalse regering”. “Maar toch heb ik beslist voor Charleroi te kiezen. Midden augustus neem ik mijn functie er weer op.”

Sinds 2012 is Magnette al burgemeester in Charleroi, maar door zijn functie als minister-president oefent hij die functie niet echt uit. Het is zijn partijgenote Françoise Daspremont die waarnemend burgemeester is in de stad.

Voorzitter

De politieke carrière van Magnette begon tien jaar geleden in Charleroi. De PS’er maakte al na enkele jaren de overstap naar de nationale politiek, waar hij omschreven werd als de kroonprins van Elio Di Rupo.

Die laatste is op dit moment nog voorzitter van de Waalse socialisten, maar door alle schandalen rond de partij - voornamelijk Samusocial en Publifin - klinkt de roep om een nieuwe wind steeds luider. Het is verre van zeker dat Di Rupo ermee zal ophouden. Maar als het zo is, zou dat wel eens een kolfje naar de hand van Magnette kunnen zijn. Dan zou hij toch nog zijn stempel kunnen drukken op de nationale politiek vanuit zijn eigen stad.