© BFM

Twee keer aangereden door zelfde auto: “Dokters hebben haar beide onderbenen moeten amputeren”

Twee keer reed een dronken bestuurster dezelfde auto aan in Oevel (Westerlo). De eerste keer enkel met blikschade, en toen pleegde ze vluchtmisdrijf. Maar een halfuur later keerde ze terug en botste ze opnieuw op de wagen, deze keer met veel ernstigere gevolgen. “Mijn vrouw was net de gevarendriehoek uit de koffer aan het halen toen ze werd aangereden. De dokters hebben haar beide onderbenen moeten amputeren”, zegt Ludwig Hufkens uit Eindhout aangeslagen.

Hans Otten

Het bizarre dubbele ongeval begon vrijdagavond rond 22.30u met een eenvoudige kop-staartbotsing op de fly-over op de grens van Geel en Oevel (Westerlo). Een 49-jarige vrouw uit Geel knalde er achteraan op de auto van een jong koppeltje. Meteen na de aanrijding sloeg de bestuurster met haar BMW-sportwagen op de vlucht, de twee inzittenden van de geblutste auto verbouwereerd achterlatend.

Het meisje in de aangereden auto belde in paniek haar moeder Lieva Vervoort (48) en haar stiefvader Ludwig Hufkens (51) uit Eindhout (Laakdal) op. “Mijn stiefdochter rijdt nog niet zo lang met de auto. Ze wist niet goed wat ze na die aanrijding en vluchtmisdrijf moest doen”, vertelt Ludwig Hufkens.

“Mijn vrouw en ik zijn onmiddellijk naar hen toe gereden. Onderweg waren we nog tegen elkaar bezig waar we onze auto het best konden zetten, want op de weg zelf is er geen parkeermogelijkheid. Toen we er aankwamen, vertelde onze dochter dat ze intussen de politie hadden verwittigd en dat die op komst was.”

Geplet tussen twee auto's

© BFM

De ouders arriveerden nog geen halfuur na de botsing. Net op dat moment had ook de gevluchte aanrijdster besloten om toch opnieuw naar de plaats van het ongeval terug te keren. “Maar bovenop de brug verloor ze de controle over het stuur en botste ze een tweede keer achteraan op de auto die ze daarvoor had aangereden”, vertelt parketwoordvoerster Nele Poelmans. “Daarbij raakte de moeder van het meisje ernstig gewond. Zij stond net aan de kofferbak en werd in feite geplet tussen de twee auto’s.”

“Direct naar haar toegelopen”

Op het moment van de aanrijding was Ludwig Hufkens bezig om zijn eigen auto opzij te parkeren, zodat die het verkeer niet zou hinderen. “Lieva was in de kofferbak de gevarendriehoek aan het zoeken om die achter de auto te zetten. Net toen is het tweede ongeval gebeurd”, zegt de echtgenoot aangeslagen.

“Ik ben direct naar haar toegelopen en heb haar in mijn armen genomen. Ze was nog bij bewustzijn. We hebben tegen haar gepraat tot de hulpdiensten er waren. Achteraf kregen we te horen dat het haar geluk is geweest dat we haar bij bewustzijn hebben gehouden, want ze had enorm veel bloed verloren. Het was echt heel erg, ook voor de dochter. Zij stond vlak bij haar moeder toen de auto op haar inreed.”

“Beide benen tot de knie geamputeerd”

Lieva Vervoort, in Geel bekend als ICT-coördinator van de stedelijke basisscholen, werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. “Er zijn gelukkig geen vitale organen geraakt en haar toestand is intussen stabiel, maar de dokters hebben wel haar beide benen tot de knie moeten amputeren. Dinsdag volgen er nog operaties aan breuken in haar arm en bovenbenen. Ze wordt voorlopig in een kunstmatige coma gehouden”, zegt haar man.

Te dronken voor verhoor

De aanrijdende bestuurster, een 49-jarige dame uit Geel, bleek zwaar onder invloed van alcohol. Ze werd ter plaatse gearresteerd en verkeerde pas de volgende middag in een staat waarin ze verhoord kon worden. De vrouw werd zaterdagavond voor de onderzoeksrechter in Turnhout geleid.

“Die heeft haar in vrijheid gesteld onder strikte voorwaarden”, zegt Nele Poelmans van het parket. “Zo moet ze een avondklok naleven, wat betekent dat ze na 21u tot de volgende ochtend haar woning niet meer mag verlaten. De onderzoeksrechter legde haar ook een verbod op het gebruik van alcohol op. Wij als parket hadden haar rijbewijs na de ongevallen al ingetrokken, maar de onderzoeksrechter heeft haar ook nog eens een rijverbod voor drie maanden opgelegd dat bovendien hernieuwbaar is.” De vrouw zal zich later ook voor een rechter moeten verantwoorden.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio