© Speelgoedmuseum

Unieke verzameling in Speelgoedmuseum

Familie toont eigen Playmobil-collectie

De figuurtjes van Playmobil vertolken een hoofdrol in het Mechelse Speelgoedmuseum deze zomer. Naast een nieuw geopende afdeling exposeert voorzitter Bart Stroobants ook een deel van zijn familiecollectie.

Leo De Nijn

Bart Stroobants (42) is conservator van de stedelijke musea en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Speelgoedmuseum. Bart, zijn twee broers Stefaan en Carl en hun vader Jos zijn sinds 1977 fervente Playmobil-verzamelaars. Vanaf de start van Playmobil verzamelden zij zowat elk stukje Playmobil dat op de markt kwam, wat leidde tot een unieke collectie, een berg van liefst vijftien kubieke meter.

“Wat in het Speelgoedmuseum staat, is maar een deel van de collectie. Tijdens een vakantie in Duitsland hebben mijn ouders mijn eerste Playmobil gekocht”, zegt Bart Stroobants. Af en toe kocht de familie losse doosjes bij: een paard met ruiter, een autootje, de caravan, ... Na enkele jaren ging het verzamelen systematischer. Sinterklaas en de paasklokken brachten steevast Playmobil. Voor hun verjaardagen vroegen de broers ook telkens de nieuwste doos.

“We hebben zelfs een gemeenschappelijk Playmobil-fonds opgericht om de verzameling aan te vullen waarbij we er, op één uitzondering na, in geslaagd zijn om alle nieuwe Playmobil-producten te kopen. De collectie in het Speelgoedmuseum is een selectie die nog niet eerder te zien was in het museum”, stelt Bart Stroobants.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio