© BERT DE DEKEN

Speurders vallen binnen in Kempens bedrijf en treffen insecticiden in eieren aan

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) onderzoekt stalen die donderdagochtend in beslag werden genomen bij Poultry-Vision in Weelde, een firma die onder meer reinigingsmiddelen levert aan pluimveebedrijven. Er wordt vermoed dat het bedrijf reinigingsmiddelen voor stallen aanlengde met toxische producten en dat die stoffen in de voedselketen terecht zijn gekomen. Zaakvoerder Patrick R. (46) werd opgepakt voor verhoor.

Marc Helsen, Ivo Meulemans

“Het FAVV trekt geen producten terug uit de voedselketen”, reageert een woordvoerster, die inhoudelijk niet op het dossier wil ingaan. Dat betekent dus concreet dat het FAVV het op dit moment niet nodig acht om eieren of kippen uit de rekken te halen.

Insecticide

Al een tijd geleden stelde het FAVV bij controles in kippenkwekerijen en eierproducerende bedrijven in ons land vast dat zowel kippen als eieren restanten bevatten van giftige stoffen, waaronder het insecticide fipronil. Dat wordt onder meer gebruikt in de strijd tegen vlooien en teken bij huisdieren.

Het FAVV stelde bij zeker tien verontreinigde bedrijven vast dat zij, te goeder trouw, reinigingsmiddel voor hun stallen aankochten bij Poultry-Vision. Die informatie gaven ze door aan de federale politie. De politie begon onmiddellijk met een onderzoek, want gezien de enorme aantallen die in de eierproductie omgaan – sommige bedrijven verwerken tot 3 miljoen stuks per week – rijst de vraag of en in welke mate voedingsmiddelen besmet zijn geraakt door de producten van Poultry-Vision. De onderzoeksrechter gaf het bevel tot een huiszoeking.

Huiszoeking

Die vond donderdagochtend plaats bij Poultry-Vision aan de Veldstraat in Weelde. Tijdens de huiszoeking onderzochten specialisten van het FAVV zowel de stallen als de woning van Patrick R. Ze namen stalen van diverse chemische producten en de boekhouding van het bedrijf mee, om op die manier te kunnen uitklaren waar de met insecticiden aangelengde reinigingsmiddelen de afgelopen maanden werden geleverd.

Tijdens de huiszoeking bleken de speurders vooral belangstelling te hebben voor een loods op het bedrijfsterrein. De rechercheurs onderzoeken de piste of de toegevoegde toxische producten uit China komen.

“Niks mee te maken”

Zaakvoerder Patrick R. werd donderdag gearresteerd en in de loop van de avond voor de onderzoeksrechter geleid. Het was gisterenavond nog niet duidelijk of R. aangehouden bleef of werd vrijgelaten onder voorwaarden. De man ontkent zijn betrokkenheid bij een zwendel.

De Antwerpse onderzoeksrechter die de zaak onder zich heeft, wil weten waarom normale ‘kuisproducten’ werden aangelengd met insecticiden. Om het volume te vergroten en op die manier meer winst te maken? Het onderzoek zal nagaan of het bedrijf in financiële moeilijkheden verkeerde. De zaakvoerder heeft alleszins geen strafrechtelijk verleden.

MEER OVER fipronilcrisis

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio