© ss

Bang van de T-Rex? Niet nodig, de mens zou sneller geweest zijn dan de dino

Iedereen die de 100 meter sprint in 13.3 seconden of minder kan afleggen, zou sneller geweest zijn dan de Tyrannosaurus Rex. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Duitse en Amerikaanse wetenschappers.

nadb

Daarmee spreekt het recente onderzoek het eerdere idee dat de vleesetende dinosaurus een topsnelheid van 72 kilometer per uur kon halen tegen. Volgens de wetenschappers uit Duitsland en de Verenigde Staten kon de Tyrannosaurus Rex door fysieke beperkingen niet sneller geweest zijn dan 27 kilometer per uur.

© ss

Uit de publicatie in ‘Nature Ecology and Evolution’ blijkt bovendien dat dat ook bij veel andere dinosaurussen het geval was. Zo kon de Triceratops amper 24 kilometer per uur halen en voor de gigantische Brachiosaurus was dat 12 kilometer per uur.

De veel kleinere Velociraptor - bekend uit Jurassic Park - kon daarentegen zeker 54 kilometer per uur lopen. De Allosaurus was in staat om zo’n 40 kilometer per uur te lopen.

Gebroken poten

In een andere studie uit het tijdschrift PeerJ wordt dan weer geconcludeerd dat het zelfs fysiek onmogelijk was voor de Tyrannosaurus Rex om te lopen. Volgens hoofdonderzoeker William Sellers van de universiteit van Manchester liep de T-Rex bij elke poging tot lopen het risico om zijn poten te breken.

Daardoor ging het dier nooit verder dan snelwandelen. Die studie schatte de topsnelheid van de T-Rex daardoor ook lager in: zo’n 20 kilometer per uur.