Alle kamers in hotel bezet door... prostituees

Alle elf de kamers van hotel Bascule waren op het moment van de politieactie bezet door prostituees Foto: bfr

Alle kamers in hotel bezet door... prostituees

Print

De politie en het parket voeren de strijd tegen de seksuele uitbuiting en de exploitatie van prostitutie in de regio op. Bij een grootschalige actie in West-Vlaanderen werden 50 ‘instellingen’ en 128 mensen gecontroleerd. Hotel Bascule in Roeselare bleek de opvallendste.

Hotel Bascule in Roeselare telt elf kamers. Die worden op het prostitutienetwerk redlights.be te huur aangeboden voor 60 euro per dag. Zogezegd voor verliefde koppels om er ongestoord samen te zijn. Maar bij een grootschalige controle bleek dat in de praktijk toch enigszins anders te zijn. De politie viel er eind juni binnen en stelde vast dat maar liefst alle kamers bezet waren door meisjes die er zichzelf prostitueerden.

“Het hotel prees zijn kamerverhuur aan op de gespecialiseerde websites”, vertelt Frank Demeester, procureur bij het parket van West-Vlaanderen. “Met als gevolg dat alle kamers afgehuurd werden door dames uit Nigeria, Polen, Roemenië en België om er hun klanten te ontvangen.”

Acties niet tegen dames zelf gericht

“Onze controles zijn in eerste instantie gericht tegen de personen die de prostitutie van die dames exploiteren of die hen eventueel uitbuiten. Niet tegen de dames zelf, want zij begeven zich vaak om financiële redenen in de prostitutiewereld”, voegt hij eraan toe.

Volgens sommige bronnen stonden de gsm-toestellen van de vrouwen die er hun diensten aanboden tijdens de inval niet stil en was het duidelijk dat hun zaakjes er goed draaiden.

Mensenhandel

De gecoördineerde actie werd zowel in West- als Oost-Vlaanderen gehouden. Daarmee willen de politie en het parket de strijd tegen de mensenhandel en de exploitatie van online prostitutie opdrijven.

“We merken dat prostitutie meer en meer via het internet gebeurt”, zegt procureur Demeester. “De bars blijven wel bestaan, maar we zien er steeds minder. Net daarom concentreerden we ons tijdens de actie ook op dat segment van de prostitutie.”

In het hotel in kwestie bleken de papieren van vier dames niet in orde te zijn. Er werd telkens een proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Hoewel het hotel op die manier op een huis van ontucht gaat lijken is het niet duidelijk of de uitbater ook een straf riskeert.

In West-Vlaanderen namen naast de gerechtelijke politie maar liefst elf politiezones aan de actie deel. Vijftig ‘instellingen’ – waarvan 37 bars, 2 privéhuizen, 2 massagesalons, 8 ‘privéontvangsten’ en 1 hotel – werden gecontroleerd. De speurders konden verschillende sociaalrechtelijke inbreuken en inbreuken op de vreemdelingen wetgeving vaststellen.

“Wantoestanden of gevallen van schrijnende uitbuiting werden gelukkig niet vastgesteld. De veelvuldige controles die in de sector worden verricht, en het feit dat de pakkans groot is, zullen daar niet vreemd aan zijn”, zegt procureur Demeester.

MEEST RECENT