BASF zet methaangasoverschot om naar ammoniak met Vlaamse steun

Foto: BELGAIMAGE

BASF zet methaangasoverschot om naar ammoniak met Vlaamse steun

Print
Antwerpen -

BASF Antwerpen investeert 16 miljoen euro om overtollig methaangas uit zijn installaties om te zetten naar ammoniak, een grondstof voor andere processen. Daardoor zou de Antwerpse vestiging van de chemiereus tot 60 procent minder methaangas moeten affakkelen en daalt het aardgasverbruik.

BASF heeft in Antwerpen een crackerinstallatie voor het verwerken van petroleumderivaten zoals nafta. “Daarbij komt methaan vrij, dat vandaag wordt gebruikt als stookgas in andere installaties op de site. In uiterst zeldzame gevallen wordt het gefakkeld”, zegt BASF-woordvoerder Lut Vande Velde.

“Er komen aanpassingen aan ons productieproces. Het kan zijn dat er dan meer methaan wordt geproduceerd. Door de investering die we doen, kan dat gas worden verwerkt tot ammoniak, een grondstof voor verdere productieprocessen.”

De investering kost zo’n 16 miljoen euro. Daarin draagt de Vlaamse regering 1 miljoen euro bij via de zogeheten ‘strategische ecologiesteun’.

Volgens Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA) geeft die steun een vertrouwenwekkend signaal naar het management voor andere investeringen. “Het aanwenden van methaan voor de ammoniakproductie is namelijk slechts een onderdeel van een veel ruimer project”, aldus Muyters.