“Als we de drugstrafiek in de haven niet aanpakken, dreigt terreur in Antwerpen gevoed te worden”

Print

Video: ATV

Geen wonder dat ook havenarbeiders geviseerd worden in de Antwerpse drugsoorlog. Dat zegt criminoloog Brice De Ruyver. Ze zijn nu eenmaal een belangrijke schakel in de drugstrafiek. De federale politie en de douane hebben meer mensen nodig, zegt hij, om de drugshandel in Antwerpen aan te pakken. Want we riskeren dat het een financieringsbron wordt voor terreur.

“Naarmate Antwerpen meer en meer de positie heeft verworven van de grote toegangspoort van cocaïne en andere vormen van drugs voor Europa, hebben we gezien dat de betrokkenheid van diverse categorieën, van douane bijvoorbeeld, steeds belangrijker is geworden”, zegt Brice De Ruyver.

Volgens De Ruyver zijn de Antwerpse drugsbendes de laatste jaren kunnen groeien, wat de positie van de Antwerpse haven alleen maar heeft versterkt. Die netwerken moeten volgens de criminoloog ontmanteld worden door politie en parket. “Gebeurt dat niet, gaan we andere criminele fenomenen gevoed zien, denk maar aan terreur of de financiering van terreur.”

De schietpartij in Wilrijk van vrijdagnacht was de elfde in Antwerpen en omgeving in zeven maanden tijd.

MEEST RECENT