Een dessert of toch niet? Deze chef creëert prachtige illusies

Foto: Instagram

Food

Een dessert of toch niet? Deze chef creëert prachtige illusies

Print
De Britse chef Ben Churchill spendeert zijn werkdagen achter het fornuis van een restaurant, maar eenmaal thuis bedenkt hij allerlei desserts. Vooral het creëren van illusies is zijn ding en daarom noemt hij zichzelf The Food Illusionist. Niets is wat het lijkt in zijn wereld, maar lekker is het hoe dan ook.

Al twee jaar lang creëert Ben Churchill illusies met desserts. Zo maakte hij al de Iron Throne uit 'Game of Thrones' in chocolade, maar evengoed de Gouden Snaai uit 'Harry Potter'. "De term 'food illusion' ontstond toen ik gerechten begon te bedenken die de eter in de maling nemen. Ik maak dat het eruitziet als iets wat het eigenlijk niet is", klinkt het. 

"Het beste voorbeeld daarvan is de eetbare spons die ik ontwierp. Het ziet er exact hetzelfde uit zoals de klassieke gele versie met een groen schuurvlak en wordt zelfs afgewerkt met klodders vuil, afwasmiddel en schuim. Eigenlijk gaat het om een cake met olijfolie, een saus van caramel, een coulis van gebakken appel en melkschuim", vertelt hij in een interview met Metro.

Zo ging de bal aan het rollen en ontwierp hij vervolgens een 'citroen' die uit een ganache van chocolade werd gemaakt. Erna volgden onder meer nog een 'spiegelei' van panna cotta, een kaasplankje dat eigenlijk een dessert is en nog heel wat andere creaties zoals eetbare stenen, moeren en bouten en een bloempot. Hij deelt foto's van zijn ontwerpen op zijn Instagram en Facebook en kan ondertussen al op meer dan 65.000 fans rekenen. 

(lees verder onder foto's)

 

 

The banana and ginger #GOLDENSNITCH dessert happy 20th birthday #harrypotter

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

 

 

Apple Bavarois, White Chocolate, White Chocolate Custard #monoart

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

 

 

Carrot cake, edible stones, edible plant pot

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

 

 

 

This dessert will mess with your mind... olive oil sponge with mint, toffee sauce, apple coulis and frothed cream

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

De Brit is echter niet de enige die met dergelijke gerechten experimenteert. Dichter bij huis brengt ook chef Tom van Lysebettens van het Gentse restaurant Cochon de Luxe op gastronomische wijze humor op zijn borden. In een reactie liet hij weten dat hij in 2014 al een dergelijk recept met een spons bedacht en Churchill dus niet de eerste was. "We zijn uiteraard altijd gevleid als we mensen inspiratie kunnen geven", klinkt het met een knipoog. "Binnenkort zetten we het gerecht trouwens terug op onze menukaart."

 

"Spongecake" Carrot&orange, lime, cardemom&coconut

Een bericht gedeeld door Tom van Lysebettens (@tomvanlysebettens) op

 

NIET TE MISSEN