Cinema Canvas strijkt neer in Antwerpen: “Dit is ‘Vive Le Vélo’ voor filmliefhebbers”

Cinema Canvas strijkt neer in Antwerpen: “Dit is ‘Vive Le Vélo’ voor filmliefhebbers”

Print

Nu deze zomer op zowat elke televisiezender het wereldrecord Herhalingen Heruitzenden weer scherper wordt gesteld, is het een goed idee om wat vaker buiten te komen. Daar speelt Canvas handig op in met Cinema Canvas: een hele zomer lang filmklassiekers op locatie. Deze week komt de openluchtbioscoop naar zomerbar Bocadero op de Rijnkaai.

Zoals bekend geen Pukkelpop-berichtgeving op Canvas dit jaar. In plaats daarvan flirt de zender deze zomer met liefhebbers van de betere film. Wekelijks strijkt Cinema Canvas neer in een andere Vlaamse stad, en vanaf woensdag 19 juli fungeert Antwerpen als gastheer. Tot vrijdag wordt elke avond op groot scherm een meesterwerk vertoond. Het gaat – in volgorde – om Dangerous Liaisons, La Piscine en A Clockwork Orange, telkens gekozen door een bekende filmliefhebber die er vooraf ook een woordje uitleg bij geeft, samen met een filmexpert.

De sfeervolle setting wordt bovendien opgeleukt met foodtrucks en een zomerbar. En om het helemaal bijzonder te maken is de presentatie in handen van topacteur Michaël Pas, die de gesprekken in goede banen leidt. Dat gesprek is – net als de film uiteraard – diezelfde avond ook te zien op Canvas.

Pas is zelf niet helemaal zeker waarom ze precies bij hem zijn uitgekomen. “Ik denk dat ze me eerst gevraagd hebben als gast om zélf een film te kiezen, en vermoedelijk heb ik zo enthousiast gereageerd dat ze me maar meteen gevraagd hebben om een maand te presenteren.”

PRAKTISCH

Waar?Bocadero (Waagnatie), op de Rijnkaai.

Wanneer? De deuren openen om 20u. Het tv-programma wordt opgenomen omstreeks 21.40u, de film zelf start om 22.30u.

Wat? Gratis openluchtcinema. U moet zich wél vooraf inschrijven via canvas.be. Elke avond is er plaats voor maximaal 350 filmliefhebbers.

Welke Films?

19 juli | Dangerous Liaisons - Gekozen door Hilde Van Mieghem.

20 juli | La Piscine - Gekozen door Nathalie Basteyns.

21 juli | A Clockwork Orange - Gekozen door Marcel Vanthilt.

In de stoel van Frank Raes

Michaël Pas twijfelde nog even, want met presenteren had hij weinig ervaring. Anderzijds: een goed gesprek over film voeren leek hem wel een aanlokkelijk vooruitzicht.

“We hebben op de VRT een test gedaan in het decor van Extra Time, waarbij ik op de stoel van Frank Raes mocht zitten. Daar waren ze bij Canvas heel tevreden over. Toen was het snel beslist.” Ondertussen heeft Pas zijn vuurdoop al achter de rug met Cinema Canvas in Kortrijk.

“Die eerste keer was spannend. Ook omdat alles meteen live ging, en de omstandigheden niet ideaal zijn: er lopen voortdurend mensen voorbij, en gezien de opnamen buiten plaatsvinden staat er al eens een windje. Maar het is heel plezierig om te doen, en de praatgasten zijn zéker een meerwaarde. Het voelt toch een beetje alsof we vlak voor een belangrijke sportwedstrijd alvast de match analyseren. Even de belangrijkste acteurs overlopen, aanstippen wat de regisseur al eerder heeft gedraaid, en nog even het geheugen opfrissen als de naam van de filmcomponist valt. Het is een beetje Vive Le Vélo voor filmliefhebbers. En dat concept werkt ook. Eigenlijk hoop ik stiekem dat er in de kerstvakantie een vervolg komt.”

DOEN!