Dit gebeurt er als je tijdens een vlucht de exit door opent

Foto: Shutterstock

Vakantie

Dit gebeurt er als je tijdens een vlucht de exit door opent

Print
Als je in een vliegtuig zit, durft de fantasie al eens op hol te slaan. Zo heb je je misschien wel een keertje afgevraagd wat er nu exact zou gebeuren indien een van de exit doors open zou gaan. Wordt iedereen dan uit het vliegtuig gezogen, vries je dood of stort je onherroepelijk neer? Geen enkele van die opties blijkbaar.

Regelmatig duiken er verhalen op van passagiers die dronken zijn of in paniek en proberen de exit door in een vliegtuig te openen. Meestal slagen ze daar niet in omdat het cabinepersoneel er een stokje voor steekt, maar misschien heb je je wel al eens afgevraagd wat er zou gebeuren moest iemand daar toch in slagen. De website Travel + Leisure ging op zoek naar het antwoord op die vraag en vond er een bij luchtvaartexpert Jason Rabinowitz.

"Het is onmogelijk dat een dergelijke deur opengaat in volle vlucht", zegt Rabinowitz. "Als je op grote hoogte vliegt dan zorgt het drukverschil tussen de buitenkant en de binnenkant van het vliegtuig ervoor dat de deur niet open kan." 

Naar buiten gezogen

Als iemand er toch in zou slagen de deur te openen, dan zou zich het fenomeen van explosieve decompressie voordoen. Dat is een uitzonderlijk verschijnsel, maar gebeurde wel eens in 1988 toen het dak van een vliegtuig openbarstte en een van de bemanningsleden naar buiten werd gezorgen. De piloot slaagde er wel in het vliegtuig na een kwartiertje aan de grond te zetten zodat niet nog meer slachtoffers vielen. 

Kortom, een deur openen in volle vlucht is onmogelijk en dat dankzij de gecontroleerde luchtdruk in het vliegtuig. Als er zich een noodsituatie voordoet, dan zal de piloot beginnen te dalen tot op een hoogte waar de gecontroleerde luchtdruk niet meer nodig is en de crew de exit door veilig kan openen. 

 

 

NIET TE MISSEN