“Oorlogsmisdaden”

Zo worden IS-strijders behandeld nu Mosoel bevrijd is

Nu de Iraakse stad Mosul bevrijd werd en IS er niet langer de plak zwaait, zijn tientallen strijders van de terreurgroep op de vlucht. De jihadistrijders die wel nog in handen vallen van Iraakse troepen, worden vaak gefolterd en gedood, zo blijkt uit beelden.

lbo

De Iraakse overheid onderzoekt een video (zie onderaan, red.) waarop te zien is hoe mannen in legeruniform smekende ongewapende (vermoedelijke) IS-strijders van een klif gooien voor ze hen uiteindelijk doodschieten. Een van de mannen, die in paniek is, wordt opgejaagd en geslagen door meerdere mannen, en wordt uiteindelijk gegooid op het bewegingsloze lichaam van een andere man onderaan de klif.

Deze executiemethode doet denken aan hoe IS zelf vaak mensen doodde. Zo werden mannen die beschuldigd werden van homoseksualiteit van hoge gebouwen gegooid.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de beelden echt en werden ze gefilmd in het onlangs bevrijde Mosul. De betrokken soldaten zouden voor het gerecht moeten komen. Ook een aantal mensenrechtengroepen hebben al melding gemaakt dat Iraakse overheidstroepen zich schuldig maken aan foltering, executies en oorlogsmisdaden in de oorlog tegen ISIS.

Gestenigd

Eerder had Human Rights Watch in rapport ook al aangegeven dat Iraakse troepen vermoedelijk ongewapende mannen en jongens die uit Mosoel wegvluchtten, hebben geslagen en gedood. Zo zouden troepen een vermoedelijke IS-militant aan een elektriciteitspaal hebben gehangen, om hem daarna te stenigen en uiteindelijk dood te schieten.

Duizenden mannen en jongens worden volgens de mensenrechtenorganisatie ook vastgehouden in onmenselijke omstandigheden, zonder enige rechtszekerheid en zonder enige beschuldiging behalve dan dat vermoed wordt dat ze banden hebben met IS. Nog zou een Iraakse politie-officier minstens 50 mannen onthoofd hebben met een mes.

Opgepast: schokkende beelden!