© Vogue

Vogue biedt excuses aan voor fel bekritiseerde shoot met it-koppel

Liefde en genderloze mode staan centraal op de nieuwste cover van modeblad Vogue: niemand minder dan Gigi Hadid en haar beroemde vriend Zayn Malik, ex-One Direction, staan op de voorpagina. Binnenin praten de twee over hun interesse in elkaar, en elkaars kleerkast. Maar de shoot schoot bij velen in het verkeerde keelgat omdat het tijdschrift wel heel licht omsprong met genderflexibiliteit. Nu heeft Vogue excuses aangeboden.

vwh

“Het zal altijd een grote eer zijn om op de cover van Vogue te staan, maar deze keer ben ik extra dankbaar en trots dat ik naast mijn Zayn mag staan”, schreef de blondine met Nederlandse roots op haar Instagram-pagina bij de foto voor ze overging tot het bedanken van het redactieteam.

Opvallend aan de voorpagina van augustus is dat er genderflexibele mode wordt voorgesteld. Gigi draagt een Gucci-hemd met print en combineert het met een geruite blazer en gebloemde broek. Zayn draagt dan weer een getailleerd vest met bloemenprint en kralen. Binnenin het blad staat een fotoshoot waarin ze met nog meer outfits experimenteren.

© Vogue

“Mode heeft niets met gender te maken. Het draait om vormen en wat goed voelt voor jou op een dag. Het is leuk om te experimenteren, wij zitten geregeld in elkaars kleerkast”, zegt Hadid. “Als Zayn een strak shirt draagt en een strakke jeans, gecombineerd met een losse jas, dan zou het ook gewoon mijn outfit kunnen zijn”, voegt ze eraan toe. “Gender, wat maakt het uit? Iedereen wil zich onderscheiden”, aldus Malik.

 

Een bericht gedeeld door Zayn Malik (@zayn) op

De foto's, maar ook het bijhorende interview, stuiten op heel wat kritiek op sociale media. Velen vinden dat Vogue het concept van genderloze mode niet snapt. "Mannen en vrouwen diie kleren ruilen representeren geen genderflexibiliteit omdat je nog steeds naar hen verwijst als een man en vrouw", schrijft een twittteraar. "Een shirt van je vriendin dragen heeft niets met het overkoepelende onderwerp te maken"; laat een andere gebruiker weten. "Ik denk dat ze bij het blad zelf in de war zijn."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Excuses

Intussen heeft het blad excuses aangeboden. "Het artikel was bedoeld om de impact van de genderflexibiliteit en non-binary gemeenschappen onder de aandacht te brengen en de invloed die ze hebben op de modewereld en -cultuur te belichten. We willen onze veronstschuldigingen aanbieden dat het verhaal onze bedoeling niet weergaf. We hebben een fout gemaakt", klinkt het in een statement.

 

Een bericht gedeeld door Gigi Hadid (@gigihadid) op

 

Een bericht gedeeld door Gigi Hadid (@gigihadid) op

Opmerkelijk is wel dat Vogue een koppel op de cover plaatst. Dat gebeurt zelden. In april 2014 gingen Kim Kardashian en Kanye West de twee millennials voor met een foto, gemaakt door Annie Leibovitz, in trouwkledij. Ze mogen zich bij de weinigen rekenen.

© Vogue

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty