Een drankje onderweg naar je vakantiebestemming? Deze Spaanse feesteilanden willen er komaf mee maken

(themabeeld) Foto: shutterstock

Vakantie

“Antisociaal toerisme”: Ibiza en Magaluf willen alcohol verbieden op vluchten

Een drankje onderweg naar je vakantiebestemming? Deze Spaanse feesteilanden willen er komaf mee maken

Print

De autoriteiten van de Balearen, de Spaanse eilandengroep met beroemde feestbestemmingen als Ibiza en Magaluf, heeft de Spaanse regering én de Europese Unie om een ban op alcohol op vluchten en in luchthavens gevraagd. Daarmee willen ze naar eigen zeggen “antisociaal toerisme” aanpakken.

LEES OOK. Onaangepaste kledij? Dronkenschap? Dit eiland is wangedrag toeristen zo beu dat ze boetes tot 700 euro invoeren

De vraag komt er na meerdere berichten in de media over dronken gevechten of wangedrag op vluchten richting de Spaanse archipel. “Om de veiligheid te garanderen, vragen we dat alcohol zowel op de vluchten als in de luchthavens verboden wordt”, aldus Pilar Carbonell, de verantwoordelijke voor toerisme op de Balearen. “Alleen zo kunnen we dit antisociaal toerisme aanpakken.”

In het persbericht werd echter niet verduidelijkt of het om een ban op alcohol ging voor alle vluchten in de Europese Unie of alleen die richting de Balearen.

De Spaanse eilanden - en meer bepaald feestbestemmingen als Ibiza en Magaluf - zijn al jaren een magneet voor toeristen die op zoek gaan naar “zon en plezier” voor een redelijke prijs. De keerzijde van de medaille is dat veel resorts ondertussen beruchte toonbeelden zijn geworden van alcohol- en drugsgerelateerde wantoestanden.

“Balconing”

Neem nu de “balconing”-trend bijvoorbeeld, waarbij deelnemers vanop het balkon van hun hotelkamer in het zwembad proberen te springen. Iets wat onder invloed van alcohol of drugs vaak verkeerd loopt, soms zelfs met dodelijke afloop. “We merken dat de toeristen vaak al op de vlucht of zelfs ervoor al in de drank gevlogen zijn”, aldus Carbonell. “En dat willen we nu veranderen.”

In mei moest de Spaanse Guardia Civil nog drie dronken Britten van een Ryanair-vlucht slepen nadat ze een hele vlucht van Manchester naar Palma de Mallorca amok hadden gemaakt. De voorbije weken kwamen er ook meerdere berichten over vluchten die omgeleid moesten worden omwille van lastige passagiers.

NIET TE MISSEN