Vlaamse eretekens voor onder meer Ann Wauters en Frank Deboosere

Foto: Marc Herremans - Corelio

Vlaamse eretekens voor onder meer Ann Wauters en Frank Deboosere

Print
Brussel -

In het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse regering, zijn dinsdag voor de derde keer de Vlaamse eretekens uitgereikt. Er waren dit jaar 11 gelauwerden. Onder hen onder meer basketbalspeelster Ann Wauters, weerman Frank Deboosere, zanger Will Ferdy en arts en microbioloog Peter Piot.

Het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is een eervolle onderscheiding en verleent geen voorrechten. Er is ook geen geldprijs aan verbonden. De bekroonden zijn “uitzonderlijk verdienstelijk geweest voor Vlaanderen” of hebben “door hun uitzonderlijke talenten bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen”. Er is ook het Groot Ereteken voor mensen die zich langere tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor Vlaanderen.

Het is de derde keer dat de Vlaamse eretekens zijn uitgereikt. Dit jaar waren er 11 laureaten. Het gaat om Koen Lenaerts (voorzitter bij het Europees Hof van Justitie), Peter Piot (directeur van de London School of Hygiene and Tropical Medicine), Christiane Van Den Wyngaert (rechter bij het Internationaal Strafhof), Florian “Poef” Van Acker (tafeltennisser), Werner Ferdinande alias Will Ferdy (zanger), Ilse Weeghmans (directeur Vlaams Patiëntenplatform), Gilbert Declerck (ex-ceo van Imec en voorzitter van Mindgate Leuven), Ann Wauters (basketbalspeelster), Frank Deboosere (weerman), Mohamed El Bachiri (bekend van zijn “Jihad van liefde” na de aanslagen van 22 maart 2016) en David Van Reybrouck (cultuurhistoricus en schrijver).

Van de elf laureaten krijgen er vijf een Groot Ereteken. Het gaat om Lenaerts, Piot, Van Den Wyngaert, Weeghmans en Declerck.

De gelauwerden krijgen een onderscheidingsteken en een oorkonde. Ze worden ook opgenomen in het digitale eretekenboek.

(belga)

MEEST RECENT