© Kioni Papadopoulos

Toegang geweigerd op Tomorrowland voor 38 festivalgangers na screening door politie

Na een screening van de federale politie zullen al zeker 38 festivalgangers op Tomorrowland de toegang ontzegd worden. “Dit is op meerdere vlakken problematisch”, klinkt het bij de Privacycommissie.

bap

“Wie geregistreerd staat in de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie en een negatief advies ontvangt op basis van zijn of haar persoon, wordt de toegang tot het festival ontzegd en krijgt het reeds aangekochte ticket terugbetaald”, meldt de Privacycommissie, die de screening “op meerdere vlakken problematisch” noemt. Verder zegt de commissie niet vooraf op de hoogte te zijn gebracht van de screening.

Digitale betonblokken

De federale politie bevestigt dat alle 400.000 ticketeigenaars van Tomorrowland proactief werden gescreend en dat er op basis daarvan een beperkt aantal toegangsweigeringen zijn gebeurd. De screening is mogelijk door een beslissing van de gemeenteraden van Rumst en Boom, waardoor alle festivalgangers gecontroleerd kunnen worden.

“We hebben daarvoor de toelating nodig van de burgemeesters van Boom en Rumst en die hebben we, daarover is in beide gemeenten een reglement gestemd”, zegt woordvoerder Peter De Waele van de federale politie. “Er worden al langer fysieke betonblokken geplaatst aan grote evenementen en in dit geval hebben we bekeken of we ook een soort van digitale betonblokken konden creëren.”

“De politie heeft duidelijke criteria om personen de toegang te weigeren”, vertelt Peter De Waele nog. “Maar het gaat niet om bijvoorbeeld banditisme of drugsdelicten.” Het zou gaan om festivalgangers die sporen van radicalisering vertonen. “Heel wat mensen werden geseind voor kleine en grotere feiten, maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan”, zegt De Waele. “Ieder dossier is nog eens individueel bekeken, dus niet gewoon door een computer, en uiteindelijk is er een beperkte selectie overgebleven.”

Tomorrowland zou het eerste festival zijn waarbij in ons land zo’n screening is gebeurd. “Iedere veiligheidsverantwoordelijke van een festival moet voor zichzelf uitmaken wat hij wenselijk of mogelijk acht”, zegt De Waele daarover. “Tomorrowland werkt bijvoorbeeld al langer met tickets op naam, dat is natuurlijk een voorwaarde.”

Volgens Tomorrowland zijn er tot nu toe 38 ticketeigenaars die een toegangsweigering ontvangen hebben. Over de screening van de medewerkers heeft het festival nog geen cijfers.

“Politie doet haar werk”

Burgemeester van Rumst Geert Antonio (N-VA) stelt dat de federale politie de suggestie heeft gedaan om de screening uit te voeren. “De politie doet gewoon haar werk”, reageert hij. “We leven vandaag nu eenmaal in andere tijden dan enkele jaren geleden op het vlak van veiligheid.”