© AFP

E-mail lichtte zoon Trump in over Russische inspanning om Trumps campagne te helpen

Donald Trump Jr. werd per e-mail op de hoogte gebracht dat de ontmoeting met een Russische advocate, juni vorig jaar, deel uitmaakte van een poging van het Kremlin om de kandidatuur van Donald Trump te helpen. Dat schrijft de New York Times, op basis van drie mensen die weet hebben van de mail. De mail werd gestuurd door Rob Goldstone, een Brit met een verleden als tabloidreporter. Hij was het ook die de ontmoeting tussen Trumps zoon en de Russische advocate regelde.

In een schriftelijke verklaring zondag had Trumps oudste zoon al toegegeven dat hij geïnteresseerd was in compromitterende informatie over Trumps tegenkandidate, Hillary Clinton. Of hij wist dat de vrouw optrad voor het Kremlin, gaf hij niet mee in die reactie.

Uit de mail van Goldstone blijkt dat het Kremlin de bron was van die info. Verdere details over de Russische inspanningen om Trump te helpen geeft de mail niet.

Of de Russen de informatie verkregen door in te breken in de servers van de Democratische partij, is niet bewezen. De ontmoeting vond wel plaats minder dan een week voor de eerste berichten kwamen over Russische hackers die waren geïnfiltreerd bij de Democraten.

De krant wijst erop dat het Amerikaanse ministerie van Justitie bijzonder geïnteresseerd zal zijn in de bewuste e-mail. Een advocaat van Trumps zoon reageert dat zijn cliënt niets verkeerd gedaan heeft en zal samenwerken met de onderzoekers als dat gevraagd wordt. “Volgens mij is dit ‘much ado about nothing’“, reageert advocaat Alan Futerfas.

De ontmoeting, waarover de Times zaterdag al berichtte, werd ook bijgewoond door Trumps schoonzoon Jared Kushner en Paul Manafort, destijds campagneleider.

MEER OVER Hillary Clinton