© AFP

Al meer dan 7.000 Farc-rebellen kregen amnestie in Colombia

In Colombia hebben al meer dan 7.000 Farc-rebellen amnestie gekregen om zich in de Colombiaanse samenleving te integreren. Het verlenen van amnestie is een van de voorwaarden van het nog jonge vredesakkoord tussen de rebellenbeweging en de Colombiaanse overheid. Dat schrijft BBC dinsdag.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft maandag zijn handtekening gezet onder het decreet dat aan 3.600 leden van de rebellengroepering gratie verleent. Het totaal voormalige rebellen dat zo in de Colombiaanse samenleving kan geïntegreerd worden, stijgt tot meer dan 7.000.

Het verlenen van amnestie is samen met de ontwapening van de rebellen een van de belangrijkste pijlers van het akkoord dat de Farc en de Colombiaanse regering vorig jaar ondertekenden in Cuba. De ontwapening van de Farc werd trouwens vorige maand volledig afgerond. Ze leverden alle 7.000 geregistreerde wapens in bij de VN-missie in het Zuid-Amerikaanse land. De ontwapening werd opgeluisterd met een ceremonie in de stad Mesetas, waar zowel Santos als rebellenleider Rodrigo Londono, beter bekend als “Timochenko”, op aanwezig waren.

De communistische Farc werd tijdens de burgeroorlog in 1964 opgericht. Het duurde tot 2012 tot beide partijen rond de gesprekstafel gingen zitten. Een eerste vredesakkoord werd door het Colombiaanse volk weggestemd. Een aangepast versie werd vorig jaar dan toch goedgekeurd. President Santos kreeg hiervoor overigens de Nobelprijs voor de Vrede.

Nu in het nieuws