Ruim 40 academici opgepakt in Turkije

Zondag kwamen in Istanbul nog honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het Erdogan-regime. Foto: EPA

Ruim 40 academici opgepakt in Turkije

Print

De Turkse politie heeft maandag 42 academici opgepakt van de universiteiten Bogazici en Medeniyet in Istanbul. Ze worden ervan verdacht banden te hebben met de beweging van de in de VS verblijvende prediker Fethullah Gülen, zo bericht het private persagentschap Dogan maandag. Gülen wordt door president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk geacht voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar.

Sinds de couppoging van 15 juli houdt de Turkse regering continu zuiveringsacties waarbij regeringskritische parlementsleden, academici en journalisten worden opgepakt. In totaal zitten nu ongeveer 50.000 mensen in de cel voor veronderstelde banden met Gülen en werden meer dan 120.000 ambtenaren en soldaten ontslagen.

Zondag organiseerde de grootste oppositiepartij nog een betoging in Istanbul waar honderdduizenden mensen aan deelnamen. De partij eist de stopzetting van de noodtoestand in Turkije, die Erdogan de macht geeft om met decreten te regeren.

Nu in het nieuws