© Steven Wittevrouw

Gary Meskil (Pro-Pain) na de overval in Brussel: "Ik ben weken, misschien zelfs maanden buiten strijd"

Opgemerkte gast in de backstage van Antwerp Metal Fest dit weekend: Gary Meskil van Pro-Pain, de zanger die enkele dagen geleden het nieuws haalde omdat hij bijna doodgeslagen werd tijdens een overval in Brussel. De Amerikaan probeerde zijn gedachten wat te verzetten op het festival, maar het ziet ernaar uit dat hij weken, misschien zelfs maanden uitgeschakeld is.

Tom De Smet

"Gary speelde met Pro-Pain twee keer op Antwerp Metal Fest", aldus de organisatie van het festival in het Bouckenborgh Park. "Toen we te horen kregen dat hij vorige maandag overvallen was in Brussel en daarbij bijna het leven liet, hebben we hem aangeboden om hier een dagje in de backstage door te brengen, in alle rust, omringd door mensen uit zijn scene."

Meskil kwam zondag vanuit Gent, waar hij bij een vriend verblijft, naar Antwerpen. De zanger vertoonde nog duidelijk de sporen van de overval: hij heeft enkele hoofdwonden, een gebroken kaak en zijn ogen zien blauw. Lang rechtstaan kan hij niet en zijn ogen moeten ook beschermd worden door een zonnebril.

Voor het eerst doet Meskil zijn verhaal: "Ik was maandag met onze gitarist Adam op stap geweest in Brussel. Adam ging terug naar het hotel, aan de Stalingradlaan, en ik ging in de buurt nog een pintje drinken. Ik nam plaats op een terras en naast mij zaten enkele jongeren. We raakten in gesprek. Ze waren heel vriendelijk, alles was oké. Na verloop van tijd ging ik binnen afrekenen. Bij het buitenkomen botsten twee van die jongeren met opzet tegen mij. Ik merkte onmiddellijk dat ze mijn portemonnee mee hadden. Daarin zat een aanzienlijke som geld: de opbrengst van onze recente shows."

"Ze begonnen me te slaan en kregen assistentie van nog enkele anderen. Het was zes tegen één. Ik kreeg verschillende klappen op het hoofd. Toen ik op de grond lag stampten ze op mijn bril. Het glas brak en kwam in mijn ogen terecht."

"Toen ik naar het ziekenhuis werd gebracht, bleek ik 80% van mijn bloed verloren te hebben. Ik ben door het oog van de naald gekropen. Ik zal verschillende operaties nodig hebben. Ik zal weken, misschien maanden niet kunnen zingen. Mijn kaak is gebroken. Voor een zanger die leeft van zijn optredens, is dit verschrikkelijk nieuws."

"Sommige daders zijn opgepakt. Ik moet morgen naar het politiestation in Brussel om ze te identificeren. Maar het geld is spoorloos."