Zomer van Antwerpen: dit vonden wij van ‘Chasse Patate’

Foto: Joris Herregods

Zomer van Antwerpen: dit vonden wij van ‘Chasse Patate’

Print

Op de hoek van de Zoutestraat en de Derdeweg in Zandvliet ligt een groene weide met uitzicht op de Zandvlietsluis en de koeltorens van de kerncentrale in Doel. Op deze mooie locatie speelt het Gentse theatergezelschap Studio Orka tijdens de Zomer van Antwerpen ‘Chasse Patate’.

‘Chasse Patate’ is een vermakelijke openluchtvoorstelling over onverwerkt leed, doorzettingsvermogen, eenzaamheid, troost en de hunkering naar liefde. Studio Orka bouwde in de weide een levensgrote kopie van een ouderwets wielercafé met drassige voortuin. Het krakkemikkige kroegje heet De Sportvriend en wordt overeind gehouden met kabels waaraan de hele inboedel hangt. Terwijl het publiek plaatsneemt op een houten tribune, loopt in de weide een vrouw heen en weer. Vlakbij staat een oude Citroën, waarin drie muzikanten zitten. Zonder dat de toeschouwers het beseffen, is Chasse Patate al begonnen...

Zompig moeras

‘Chasse patate’ is wielerjargon voor een vermoeiende ontsnapping uit het peloton terwijl de renner nochtans geen enkele kans heeft om de kopgroep ooit bij te benen. Een toepasselijke titel voor dit tragikomische toneelstuk, want de personages trappen met de moed der wanhoop ter plaatse in het zompige moeras van hun uitzichtloze leventjes. Jules en Alice (Titus De Voogdt en Janne Desmet) baten als broer en zus De Sportvriend uit. Zij doen dat tegen beter weten in, want de gloriedagen van het wielercafé annex frietkot zijn al jaren voorbij. Hun enige vaste klant is Daan (Dominique Van Malder), een corpulente en huilerige leraar die gepest wordt door zijn leerlingen. Wanneer Ulrike (Julie Delrue) -de energieke dochter van een ex-wielrenner- arriveert op haar koersfiets, lopen de dingen stilaan uit de hand...

Verrassende pret

Chasse Patate is een humoristisch spektakel met enthousiaste acteurs, geslaagde visuele verrassingen en livemuziek van de driekoppige Gentse punkband Needle and the Pain Reaction. Het scenario gaat alle kanten uit en soms doen de acteurs een beetje te veel hun best, maar dat mag de pret niet drukken, temeer omdat we weten dat komedie een veeleisend genre is. Niets is zo moeilijk dan het publiek laten lachen. En daar slaagt Chasse Patate in. Enkele memorabele momenten: Jules duikt op waar u hem niet verwacht; Jules besluipt een everzwijn; Daan en Ulrike eten frieten met ballekes in tomatensaus; Alice en Ulrike houden om ter langst hun adem in; Daan verbergt zijn verlangen naar Ulrike, maar heeft een Freudiaanse lapsus en zegt “maaltijdseks” in plaats van “maaltijdcheques”; de waterleiding van het café springt... Het verrassende slot van Chasse Patate verklappen we niet.

Levensecht

Wij hebben vooral genoten van de tragikomische uitstraling van Desmet en Van Malder als Alice en Daan, die zich vaak tot het publiek richten en bijdragen tot een gevoel van betrokkenheid. Die betrokkenheid is ook te danken aan de briljante scenografie van Philippe Van de Velde, die een levensecht decor ontwierp en voluit gebruikmaakte van de buitenlocatie. Omdat de acteurs de hele weide bespelen, zit je als toeschouwer midden in de actie. Het late zonlicht tijdens magic hour zorgt voor de ideale belichting. En na afloop van de voorstelling kan je in de weide op het terras van een fijne zomerbar nagenieten terwijl de zon ondergaat boven de betoverende skyline van de Antwerpse haven.

INFO

Info: Chasse Patate door Studio Orka, nog tot 24/7 in Zandvliet. Zomer van Antwerpen.

Tips om te Doen!