POLL. Vlaams Belang wil dat minister-president rechtstreeks verkozen wordt

Huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) Foto: BELGA

POLL. Vlaams Belang wil dat minister-president rechtstreeks verkozen wordt

Print

Een Vlaamse kieskring en een rechtstreeks verkozen minister-president. Dat stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken voor naar aanleiding van de Vlaamse feestdag op 11 juli. Hij ziet de rechtstreekse verkiezing als een middel om het gemeenschapsgevoel en identiteitsbesef bij de Vlamingen aan te wakkeren.

POLL. Vlaams Belang wil dat minister-president rechtstreeks verkozen wordt
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken Foto: BELGA

Nu geldt er bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement een kiessysteem met vijf provinciale kieskringen en een kieskring Brussel-Hoofdstad. Elke kieskring heeft eigen lijsten met kandidaten om te gaan zetelen in het parlement en een kandidaat mag maar in een van de zes kieskringen op een lijst staan. Na de verkiezingen moeten partijen een meerderheid in het parlement zien te vinden, waarna ze een ploeg van ministers en de minister-president kunnen aanduiden.

Vlaams Belang wil dat veranderen. “Vlamingen vormen één democratie, met één publieke cultuur en media en toch kunnen West-Vlamingen niet op Vlaams-Brabantse politici stemmen of omgekeerd”, stelt Van Grieken. “Eén Vlaamse kieskring waarbij de man of vrouw met de meeste stemmen de scepter mag dragen, zou niet alleen een sociologische dynamiek op gang kunnen brengen van gemeenschapsgevoel, het zou ook resulteren in een transparanter en representatiever bestuursapparaat en een democratischer Vlaanderen.”

Nu in het nieuws