“Uw dochter maakt me gek”, schreef het afgewezen vriendje op bord in de keuken en schoot iedereen dood

De drie zusjes Tellier werden koelbloedig afgemaakt Foto: BELGA

Twintig jaar geleden vermoordde Remy Lecrenier een moeder en haar drie dochters

“Uw dochter maakt me gek”, schreef het afgewezen vriendje op bord in de keuken en schoot iedereen dood

Print

“Hij had beter zelfmoord gepleegd”. Het was hard om het uit de mond van zijn eigen moeder te horen. Maar Louise Chevalier meende het na wat haar zoon had gedaan. Exact twintig jaar geleden vermoordde Remy Lecrenier in het Luikse dorpje Bas-Oha een moeder en haar drie dochters op gruwelijke wijze. Daarna trok hij op vakantie naar het zuiden van Frankrijk.

We gaan terug naar de zomer van 1997. Remy Lecrenier (29) heeft altijd al veel succes gehad bij de meisjes. Hij heeft maar een groot nadeel. Eens ze zich aan hem binden, beschouwt hij ze als zijn bezit en moeten ze hem gehoorzamen. Terwijl hij zijn zin mag doen. En als hij ze beu is, dumpt hij ze. Hij heeft toch keuze genoeg.

Wanneer de knappe blondine Vinciane Tellier (23) hém in het begin van de zomervakantie de bons geeft, is het de eerste keer in Remy’s leven dat hij door een meisje de laan wordt uitgestuurd. Hij voelt zich zo vernederd, dat hij besluit om wraak te nemen. Op haar en op haar familie. Want in zijn ogen zijn ze mee schuldig aan het feit dat zijn relatie met Vinciane op de klippen is gelopen.

“De mooiste meisjes van het dorp zijn vermoord”, zo verspreidt het verschrikkelijke nieuws over het drama zich die zevende juli 1997. Bas-Oha, een dorpje aan de boorden van de Maas bij Luik, is in shock. Een lustmoord, zo wordt gezegd. Het was een modelgezin. Wie zou hen zoiets hebben willen aandoen?

Mij pakken ze niet

Maandag 6 juli 1997, de dag voor de feiten, gaat Remy Lecrenier nog bij zijn moeder langs in Wanze (Luik) om haar een kast te brengen. Remy, die bij zijn vriendin Vinciane Tellier (23) en haar ouders inwoonde, keert tijdelijk terug naar zijn kinderkamer nu de Telliers hem de deur hebben gewezen. Hij doet zich stoerder voor dan hij zich voelt, dat ziet zijn moeder ook wel.

“Als ik een stommiteit zou begaan, zullen ze mij nooit te pakken krijgen”, zegt hij voor hij vertrekt. De vrouw negeert de stoere praat van haar zoon en zal pas later beseffen dat hij dan al met vreselijke plannen rondliep.

“Uw dochter maakt me gek”, schreef het afgewezen vriendje op bord in de keuken en schoot iedereen dood
Lecrenier tijdens de reconstructie

Vader Tellier zit die zevende juli 1997 in Spanje, om er de vakantiewoning klaar te maken voor de komst van zijn gezin. Die gezinsvakantie is iets waar ze ieder jaar naar uit kijken. Later zal Remy Lecrenier bekennen dat hij ook de Philippe Tellier wilde vermoorden.

Wanneer Lecrenier die fatale ochtend de witte bungalow van de Telliers binnengaat, liggen Vincianes jongere zussen Laurence (19) en Vanessa (21) nog te slapen. Hij schiet ze allebei in koelen bloede dood. Maar eerst heeft hij nog seks met de jongste op wie hij al langer een oogje heeft.

Uw dochter maakt me gek

Moeder Geneviève (50) zou die middag omstreeks halftwee thuiskomen van haar werk als gerante in de Delhaize. Lecrenier wacht haar op. Maar het wordt iets later. Ze moet overwerken. Wanneer ze thuis arriveert, wordt ze door Remy Lecrenier in de garage koelbloedig doodgeschoten. Vervolgens wist Remy de bloedsporen uit. Op een boodschappenbord in de keuken schrijft hij: “Uw dochter maakt me gek.” Alsof hij een motief wil geven voor het onbegrijpelijke wat hij heeft gedaan.

Laurence en Vanessa zouden hun zus Vinciane die avond ophalen in een manege in de buurt, waar ze werk doet. Omdat de twee meisjes maar niet opdagen, telefoneert Vinciane naar Lecrenier. Want ook al heeft ze een punt gezet achter hun relatie, ze hebben afgesproken dat ze vrienden blijven.

Remy zegt aan Vinciane dat haar zussen met hun moeder naar Luik zijn gaan om te winkelen, en dat hij haar wel zal komen oppikken.

Pijl door het hart

Op de terugweg naar Bas-Oha halen ze nog een pizza uit bij Aldo Paternico, het restaurant waar ze voordien eens per week romantisch gingen dineren. Speurders vinden de pizza later terug in de woning van de Telliers. Er is maar één hap van gegeten. Want wanneer ze bij Vinciane thuis aankomen, maakt Remy het meisje onmiddellijk af met een nekschot.

Dan legt hij haar op bed en schiet haar een pijl door het hart met een kruisboog die hij eerder die dag heeft gekocht in een wapenwinkel in de buurt.

Vader Tellier telefoneert elke dag naar huis vanuit Spanje. Maar die dag krijgt hij geen antwoord. ’s Avonds wordt hij toch een beetje ongerust en belt zijn zus die in de in de buurt woont en vraagt of ze een kijkje kan gaan nemen. Zij ontdekt het vreselijke drama.

Opgepakt op camping in Zuid-Frankrijk

Onmiddellijk na de moorden is Remy Lecrenier met zijn Golf GTI naar het zuiden van Frankrijk vertrokken voor een vakantie op een camping. Hij geniet er van het mooie weer en van het succes dat hij heeft bij de jonge meisjes daar. Hij gedraagt zich perfect normaal. Behalve wanneer hij een auto met een Belgische nummerplaats ziet, draait hij zijn hoofd weg. Want hij weet dat hij gezocht wordt in ons land en dat zijn foto in alle kranten en op tv is geweest.

Een week later wordt hij toch door een Belgisch gezin herkend nadat hij geprobeerd heeft hun dochter te verleiden. Ze bellen de politie. Franse gendarmes, vermomd als leden van de onderhoudsploeg van de camping waar Remy zijn tentje heeft opgeslagen, slaan hem in de boeien. Hij krijgt zelfs de kans niet om zich te verzetten. In de dagen die volgen wordt hij uitgeleverd aan ons land.

In 1999 veroordeelt het hof van assisen hem tot levenslang. Maar zelfs in de gevangenis blijft hij enorm populair. Hij heeft met minstens vijf verschillende vrouwen seks in het intieme kamertje van de gevangenis.

“Uw dochter maakt me gek”, schreef het afgewezen vriendje op bord in de keuken en schoot iedereen dood
Philippe Tellier Foto: REUTERS

Sinds vorige zomer is hij vrij onder voorwaarden. “Een geluk dat mijn papa zijn vrijlating niet meer heeft moeten meemaken. Hij zou het niet aangekund hebben”, zegt Carine, de dochter uit een eerste huwelijk van Philippe Tellier. De papa van Vinciane, Laurence en Vanessa stierf vier jaar geleden aan kanker. Na het drama is zijn leven één lange lijdensweg geweest.

Nu in het nieuws