© BELGA

Vanthourenhout nieuwe bondscoach

Ontgoochelde De Bie: “Raar dat ik ontslag met zo’n abrupte mededeling te horen kreeg”

Sven Vanthourenhout (36) volgt Rudy De Bie (61) op als nationale bondscoach van de veldrijders. Vanthourenhout komt over van Telenet Fidea Lions, het team waar hij als ploegleider aan de slag was. De Bie zal zich toeleggen op de uitwerking van de algemene jeugdopleiding bij Cycling Vlaanderen. Dat heeft de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) dinsdag bekendgemaakt.

jtp

Vanthourenhout, goed bevriend met Sven Nys, gaat vanaf 1 augustus aan de slag bij Belgian Cycling. De aanwerving van de West-Vlaming kadert in “de modernisering van de technische staf van Belgian Cycling”, klinkt het.

Rudy De Bie volgde na het het WK van 2002 in Zolder de betreurde Erik De Vlaeminck op als bondscoach van de veldrijders. Onder zijn leiding behaalden de Belgen talloze WK-medailles en ontbolsterden onder anderen Bart Wellens, Sven Nys, Niels Albert, Wout van Aert en Sanne Cant.

“De Bie stond vijftien jaar met veel succes aan het hoofd van de nationale ploeg, en is nu toe aan een nieuwe uitdaging”, zo luidt het persbericht van de KBWB. “Cycling Vlaanderen hervormt de opleiding van de jeugd, en Rudy De Bie is op basis van zijn ruime ervaring de geknipte man om dat project in juiste banen te leiden. Het initiatief van Cycling Vlaanderen breekt met een jarenlange traditie en wil de jeugd een moderne, aantrekkelijke voorbereiding op het fietsen bieden. De verwezenlijking van dit project en de tijd die dat zal vergen, maakt het voor Rudy De Bie onmogelijk om die taak te combineren met zijn werkzaamheden als bondscoach van de veldrijders.”

© BELGA

Rudy De Bie: “Dit komt als een totale verrassing”

Rudy De Bie is dus bondscoach veldrijden af. Dat maakte de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) dinsdagmiddag bekend met een persbericht. Hij wordt opgevolgd door Sven Vanthourenhout. “Ik heb het zelf ook pas vanmorgen te horen gekregen”, reageert De Bie.

Voor Rudy De Bie kwam zijn afscheid als bondscoach als een verrassing. “Vanmorgen werd ik gecontacteerd door Frank Glorieux van Cycling Vlaanderen”, doet hij zijn verhaal. “Hij vroeg me of ik bij hem kon komen in het kantoor in Gent. Daar kreeg ik te horen dat ik niet langer bondscoach was, maar een nieuwe functie kreeg bij Cycling Vlaanderen. Dat was voor mij uiteraard een vrij abrupte mededeling”, zegt hij voorzichtig. “Dit komt als een totale verrassing en ik had de voorbije weken of maanden geen signalen in die richting ontvangen. Ik blijf dus aan het werk, maar niet meer als bondscoach.”

De Bie benadrukt dat hij niet met modder wil gooien en niemand iets verwijt, maar de ontgoocheling bij de bondscoach was toch groot. “Het is een beetje raar dat ik het pas vanmorgen met zo’n abrupte mededeling te horen kreeg. Het was ook mijn keuze niet en ik had me mijn afscheid bij de nationale ploeg op een iets andere manier voorgesteld, dus natuurlijk ben ik teleurgesteld. Dit is nu allemaal snel en abrupt verlopen. Het is mooi dat ik een nieuwe functie krijg en ik heb altijd graag met de jeugd gewerkt, ik deed dat ook in het veldrijden als nationale coach en nu zal ik dat nog meer doen. Het wielrennen in het algemeen bij de jeugd promoten en hen aan het fietsen brengen, dat is toch van belang. Het jeugdwielrennen is toch de basis van het wielrennen en met mijn ervaring kan ik de werking van Cycling Vlaanderen mee op de kaart zetten.”

© BELGA

Sven Nys feliciteert Sven Vanthourenhout met nieuwe functie

“Telenet Fidea Lions is ervan overtuigd dat Sven de ideale man is op de positie van bondscoach. Hij heeft zich in zijn eerste jaar als coach binnen de ploeg al meteen bewezen en zowel hijzelf als zijn werk wordt door iedereen enorm geapprecieerd”, staat te lezen op de website van de ploeg.

Vanthourenhout zal het zomerprogramma van de Telenet Fidea Lions nog mee afwerken en stapt op 1 augustus over naar de KBWB. Voorlopig doet Telenet Fidea Lions het met alleen Kris Wouters als ploegleider. Het team heeft immers geen junioren meer in de rangen en is dus sowieso met 13 renners wat beperkter in omvang dan de voorbije seizoenen.

Voor sportief manager Sven Nys vertrekt er niet alleen een ploegleider, maar ook een goede vriend. “Dit is een unieke kans voor Sven en ik vind dat hij die met beide handen moet grijpen”, stelt hij. “Het is het bewijs dat hij al heel goed bezig was. We zullen hem zeker missen, maar anderzijds hebben we bij het team een bekwame staf en met Kris een heel goede ploegleider. De aanloop naar het seizoen is al erg goed geweest en we gaan verder in de richting waar we naartoe willen. Sven zal ongetwijfeld met evenveel inzet en gedrevenheid zijn nieuwe job uitvoeren. Ikzelf en het hele team wensen hem alle succes toe.”

Vanthourenhout zelf reageerde ook kort op de ploegwebsite. “Het is deels met pijn in het hart dat ik afscheid moet nemen van deze fantastische ploeg”, aldus de kersverse bondscoach. “Het is een job die ik dag in, dag uit met heel wat passie en enthousiasme heb gedaan. Een job die, mede dankzij de ploeg, eigenlijk nooit echt als werken heeft aangevoeld. Ik ben dan ook blij en dankbaar voor de kansen die ik binnen de ploeg heb gekregen. Maar ondanks dat ik het enorm zal missen, is het voor mij een hele eer om als bondscoach aan de slag te kunnen. Een kans die ik niet kan weigeren.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio