© De Kotmadam

Acteur ‘De Kotmadam’ verwerkt depressie in boek

Acteur Aron Wade (46), bekend van W817, De Kot­madam en Thuis, heeft een depressie achter de rug. Hij liet zijn verhaal optekenen door Ria Maes, met wie hij ook een thriller schreef.

tdl

Eerlijk met jezelf, zo luidt de titel van het boek van Aron Wade. De acteur, die de brave student Koen speelde in het VTM-programma De Kotmadam, ­vertelt het ­verhaal van zijn depressie die hij omschrijft als “vele kleine rivieren die samen de stroom vormden die me overspoelde, een immense kracht die me onder water duwde en me paniekerig naar adem deed happen. Mijn ik viel in stukjes uit elkaar tot er enkel nog wanhoop overbleef”.

De cover van het boek illustreert dat: de ­foto ziet eruit alsof ze is verscheurd en weer aan ­elkaar geplakt.

Aron Wade liet zijn verhaal optekenen door Ria Maes, met wie hij het schrijversduo Maes & Wade vormt en de thriller Pan schreef. Maes is ook de auteur van de talloze dagboeken van Sara, naar de gelijknamige ­telenovelle met Veerle Baetens op VTM. Aron Wade wil met het boek iets betekenen voor de mensen die getroffen werden door een depressie.

“Een ­depressie is geen ­uiting van zwakte of zelfmedelijden, en de nood aan er­kenning en begrip blijft niet alleen groot, maar kan van­ ­levensbelang zijn.” De acteur beweert niet dat hij een psycholoog is of mensen kan genezen. “Zelf heb ik ook medicatie en therapie nodig ­gehad om uit het diepste dal te klimmen. Daar is niks mis mee, integendeel.”

Aron Wade denkt dat het boek ook een inspiratie kan zijn voor mensen die ­denken dat zij nooit met een depressie te maken zullen krijgen “maar die wel altijd druk in de weer zijn en hun echte behoeften negeren. Ik weet nu dat het van het grootste belang is om af en toe stil te staan en naar jezelf te luisteren. Het is geen ver­dienste om altijd druk bezig te zijn, wel om tevreden te zijn met de dingen die je doet.”

Het boek is uitgegeven bij Houtekiet en komt uit in ­september.

Vastgoed

Jobs in de regio