© if

Zomer van Antwerpen: dit vonden wij van ‘Een ontgoocheling’

In 1913 voltooide de Antwerpse schrijver Willem Elsschot ‘Een ontgoocheling’. Een novelle die tot op heden minder aandacht kreeg dan zijn populaire romans en novellen ‘Villa des Roses’, ‘Kaas’, ‘Lijmen/Het been’ en ‘Het dwaallicht’. Ten onrechte, vindt theatermaker Adriaan van Aken, die het boeiende, tragikomische verhaal van Een ontgoocheling bewerkte tot een vermakelijke monoloog voor het toneelgezelschap Het Nieuwstedelijk.

Joeri Naanai

De monoloog, in het kader van de Zomer van Antwerpen, wordt met brio opgevoerd door acteur Jurgen Delnaet en omkaderd met muziek van Joris Caluwaerts, Benjamin Boutreur, Tim Coenen en Lot Vandekeybus.

Een ontgoocheling volgt de lotgevallen van een mislukte sigarenfabrikant en zijn schijnbaar ook tot mislukken gedoemde zoon Kareltje. Hoewel Kareltje letterlijk een groot hoofd heeft, blijkt hij een slechte scholier. Vader is teleurgesteld in de kleine ‘dikkop’...

Elsschot baseerde dit verhaal op zijn persoonlijke ervaringen als oudleerling van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen. Daarom wordt deze toneelversie op locatie opgevoerd in de feestzaal van het Atheneum. Daarbij focust het scenario vooral op de eenzame wanhoop van Kareltje, die overal als een vreemde eend in de bijt behandeld wordt en het mikpunt van spot is. Jurgen Delnaet speelt alle hoofdpersonages en vindt het juiste evenwicht tussen de zwarte humor en tragiek die het oeuvre van Elsschot kenmerken.

Ook de mooie, toepasselijke muziek, die doet denken aan de bitterzoete sfeer op een ouderwetse kermis, pendelt tussen mistroostige melancholie en volkse joligheid. De minimalistische scenografie daarentegen laat te wensen over: het sobere decorontwerp bleef beperkt tot enkele rekwisieten (vooral vlaggen) en een belichting die niet tot haar recht komt (omdat zonlicht binnenvalt door de grote vensters van de zaal). Dit gaat ten koste van sfeerschepping.

Wie dat wil, kan voorafgaand aan de voorstelling deelnemen aan een boeiende audiowandeling door het Atheneum, waarbij u de stemmen hoort van huidige leerlingen die in het spoor van Kareltje mijmeren over hun eigen ontgoochelingen, dromen en verlangens. Laat ons hopen dat zij nooit meemaken wat Kareltje en zijn moeder ondergaan in een van de mooiste en meest aangrijpende slotzinnen uit de wereldliteratuur: “En toen Kareltje haar aankeek, omdat zij zo raar praatte, zag hij dat zij met neergetrokken mondhoeken wenend de soep proefde.”

INFO

Een ontgoocheling, Het nieuwstedelijk & Adriaan Van Aken. 2 t/m 26 juli. Maandag, dinsdag, woensdag 20u, zondag 15u en 20u. Zomer van Antwerpen

Vastgoed

Jobs in de regio