© AFP

Nederlander elf dagen gegijzeld in Lloret de Mar, politie grijpt in bij betaling losgeld

In de Spaanse toeristische badplaats Lloret de Mar is een Nederlandse man ontvoerd en daarna elf dagen vastgehouden. De ontvoerders eisten 1,5 miljoen euro losgeld. Toen dat betaald zou worden, greep de politie in en werd de man bevrijd. Vijf mensen zijn gearresteerd, aldus de Spaanse politie maandag.

De man werd half juni overmeesterd en weggevoerd toen hij zijn huis in Lloret de Mar wilde binnengaan. De ontvoerders, die politie-uniformen droegen, sloegen en drogeerden hem en deden hem een blinddoek om. Daarna dwongen ze hem in de kofferbak van een auto te stappen. Ze eisten losgeld en hielden hem op meerdere plekken vast.

De echtgenote van de man maakte een afspraak met de ontvoerders om het losgeld te betalen. Dat zou gebeuren bij een hotel langs een snelweg in de buurt van Madrid. Agenten hielden de omgeving in de gaten en zagen een paar uur voor de afspraak dat het slachtoffer uit een huis in Casarrubios del Monte, ten zuidwesten van Madrid, werd gehaald en in het laadruim van een bestelbus werd gezet. Waarschijnlijk voelden de ontvoerders toen nattigheid, want ze gingen meteen weer het huis in.

De politie deed meteen een inval om de ontvoerde man te redden. Het slachtoffer was door alle verdovende middelen half bij bewustzijn en is naar een ziekenhuis gebracht. Hij heeft alleen wat kneuzingen overgehouden.

Oost-Europese bende

Vier mensen werden opgepakt. Een vijfde ontvoerder ontsnapte via het dak en werd een dag later gearresteerd. De daders behoren tot een Oost-Europese bende, van wie de leider een Roemeen was die in een ziekenhuis in Madrid werkte. Zo kwam hij aan de middelen om de Nederlander te verdoven, denkt de politie. Het is niet bekend waarom ze uitgerekend deze Nederlander, die oorspronkelijk uit voormalig Joegoslavië komt, hebben ontvoerd.

Nu in het nieuws