Belgische imam gaf jihadist de opdracht om toeristen neer te steken op Mallorca

Een van de jihadisten die deze week werden gearresteerd op het Spaanse eiland Mallorca, had van een Belgische imam de opdracht gekregen om toeristen neer te steken.

lbo

Het gaat om Abdulkader Mahmoudi. De bedoeling was dat hij zou toeslaan in het bij toeristen zeer populaire Inca, op 30 kilometer van hoofdstad Palma de Mallorca. Volgens de Spaanse onderzoeksrechter had hij net als bij de aanslag op de London Bridge voorbijgangers en toeristen moeten neersteken met een mes. Door de arrestatie van woensdag is dat dus niet gelukt. De onderzoeksrechter verwees Mahmoudi door naar de gevangenis.

Naast Mahmoudi werden ook nog drie andere verdachten opgepakt in Mallorca.

Diezelfde dag werd ook Tarik Chadlioui, ook bekend als Tarik ibn Ali, opgepakt in Birmingham, op vraag van de Spaanse politie. Daar woonde Chadlioui al twee jaar, maar de (sinds 2002) Belg met Marokkaanse roots woonde voordien ook in Antwerpen.

Populaire haatprediker

Nog niet zo lang geleden is de man ook nog komen preken in meerdere Antwerpse moskeeën. Hij is een van de populairste haatpredikers van Europa. Er liep een Europees aanhoudingsbevel naar de man omdat hij ervan verdacht wordt een terreurcel te leiden die jongeren rekruteert voor terreurgroep IS. Vermoed wordt dat de opdracht voor Mahmoudi om als martelaar toeristen op Mallorca neer te steken, afkomstig was van Chadlioui. Uit beelden blijkt dat hij jonge moslims op Mallorca heeft aangemoedigd om te gaan strijden in Syrië.

Chadlioui inspireerde ook de moslimterrorist Omar Mostefai, die in het Parijse Bataclantheater een bloedbad aanrichtte.