© HBVL

‘Ceci est un test’: BE-Alert uitgeprobeerd op Rock Werchter

Op initiatief van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken hebben 40.000 festivalgangers van Rock Werchter vrijdag omstreeks 15 uur een sms gekregen met de tekst ‘TEST BE-Alert. Dit is een test/Ceci est un test/This is a test. Info: crisiscentrum.be’. Het gaat om een test in het kader van het Alert-SMS-project waarmee de federale overheid in de toekomst in geval van rampen alle aanwezigen in een bepaald gebied via sms wil informeren en adviezen geven. Op Werchter kregen 4.000 festivalgangers de test niet aan.

Het alarmeringssysteem dat de federale overheid en het Crisiscentrum medio juni lanceerden, bevat twee luiken. Burgers kunnen zich enerzijds registreren bij BE-Alert om via mail, sms, telefoon of sociale media te worden gewaarschuwd bij een noodsituatie in hun buurt. Doel van het Alert-SMS-project is in de toekomst iedereen, ook wie zich niet registreerde en die zich op een bepaalde locatie bevindt, automatisch te waarschuwen als zich een noodsituatie voordoet. In samenwerking met de operatoren wordt hierbij een bericht gestuurd naar iedereen met een simkaart in een bepaalde straal rond het incident. In Werchter werd de sms om 15 uur verstuurd. Die arriveerde 7 minuten later.

© Karel Hemerijckx

“Begin juni was er al een beperkte test in het Waals-Brabantse Waterloo, maar hier op Rock Werchter wordt het systeem voor het eerst op grote schaal uitgetest”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “De aanwezigheid van circa 90.000 festivalbezoekers op een kleine oppervlakte biedt een enorme opportuniteit om uit te testen hoe robuust het systeem is. Alert-SMS is bedoeld om in de toekomst in geval van rampen zoals branden, ontploffingen en stormen zoals enkele jaren op de Pukkelpopweide aan alle aanwezigen in een bepaald gebied boodschappen te versturen. Bijvoorbeeld ‘bewaar kalmte’, ‘sluit ramen en deuren’ of ‘verplaats u in die richting’.”

Jambon en minister van Telecom Alexander De Croo zijn in Werchter aanwezig om het verloop van de test te volgen. Die laatste stelde vast dat 4.000 van de 40.000 verzonden berichten niet meteen aankwamen. Zo kregen Orange-klanten een lege sms. Yves Stevens van het Crisiscentrum zegt aan VTM NIEUWS dat dit het gevolg was van een menselijke fout bij de provider.

Nu in het nieuws