Yvan Mayeur houdt eer aan zichzelf en stapt op bij PS

Foto: BELGA

Yvan Mayeur houdt eer aan zichzelf en stapt op bij PS

Print

Yvan Mayeur stapt uit de PS. Dat meldt RTBF. De Brusselse ex-burgemeester kwam in opspraak in de zaak rond daklozenorganisatie Samusocial en zijn royale parlementaire vertrekpremie.

Na de vele schandalen leek de maat vol, PS-voorzitter Di Rupo had een interne deontologische commissie bevolen die zich moest buigen over het lidmaatschap van Mayeur. Ook dat van Pascale Peraïta, de voormalige OCMW-voorzitter, stond ter discussie.

De ethische commissie van de Brusselse PS-afdeling ging zich vandaag nog over de kwestie buigen. De uitkomst ervan leek echter wel al een gedane zaak. “Eerstdaags volgt een uitspraak”, klonk het in de omgeving van de Brusselse PS, “maar de dagen van Mayeur bij de PS lijken geteld”.

Vorige week nog riep Brussels minister-president Rudi Vervoort openlijk om het ontslag van Mayeur. Ook Emir Kir, staatssecretaris voor PS in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, benadrukte gisteren in Villa Politica dat Mayeur “zijn mandaat aan de partij moet geven”. “Want zo kan het niet verder.”

Mayeur wacht het verdict niet af en houdt nu de eer aan zichzelf. Nieuws van Peraïta is er voorlopig niet.

In een brief die Belga kon inkijken slaat Mayeur deels mea culpa: “Ik heb waarschijnlijk fouten begaan. Ik heb er enorm veel spijt van.”

Samusocial

De bom barstte met het Samusocial-schandaal? toen uitlekte dat Mayeur en de OCMW-voorzitster Peraïta bij de daklozenorganisatie hoge zitpenning opstreken. Wat ze concreet deden voor hun brood bij de organisatie en of ze überhaupt aanwezig waren op de vergaderingen, is niet duidelijk. De publieke verontwaardiging sloeg in als bom, maar Mayeur weigerde eerst op te stappen als burgemeester. Het duurde even voor hij doorkreeg dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Hij werd opgevolgd door Philippe Close (PS) en ook hij is niet onbesproken.

Gisteren raakte ook nog bekend dat hij een riante parlementaire uittredingsvergoeding opstreek. Tussen juni 2014 en november 2016 kreeg hij 9.810 euro per maand. Zo’n vergoeding wordt uitgekeerd aan wie niet herverkozen is. Die wordt echter niet automatisch uitgekeerd. De betrokken persoon moet die aanvragen. Mayeur deed dat en haalde er het maximum uit, want hij viel nog niet onder de nieuwe wet, die stelt dat de uittredingsvergoeding beperkt is tot 24 maanden.

Hij had ook het geluk dat die uittredingsvergoeding niet meetelt voor de regel dat parlementsleden niet meer dan 150 procent van een parlementswedde mogen verdienen.

Alles samen verdiende Mayeur in de periode tussen juni 2014 en november 2016 bijna 27.000 euro bruto per maand. 10.788 euro als burgemeester, 9.810 euro parlementaire uittredingsvergoeding, 4.700 euro bij Vivaqua en 1.575 euro bij Samusocial.

Nu in het nieuws