Belgische toeriste dood teruggevonden op ‘Dodeneiland’ tijdens wereldreis

Foto: rr

Belgische toeriste dood teruggevonden op ‘Dodeneiland’ tijdens wereldreis

Print

Op het beruchte Thaise eiland Koh Tao is het lichaam gevonden van de Belgische rugzaktoeriste Elise Dallemagne (30). Buitenlandse Zaken bevestigt dat de vrouw levenloos is aangetroffen en dat er een onderzoek loopt. Volgens de Thaise politie pleegde de vrouw zelfdoding. Haar moeder Michele Van Egten gelooft dat niet. “Mijn dochter is vermoord. De Thais stoppen dat in de doofpot zodat het party-eiland geen slechte naam zou krijgen.”

Belgische toeriste dood teruggevonden op ‘Dodeneiland’ tijdens wereldreis
“Elise klonk zorgeloos tijdens ons laatste gesprek”, zegt haar moeder. Foto: rr

“Hoe kan mijn dochter nu zelfdoding hebben gepleegd? Kort voor haar overlijden had ik haar nog aan de lijn. Ze was opgewekt en blij, zoals altijd. Haar ticket om over een paar dagen terug te keren naar België was geboekt. We zouden elkaar gauw terugzien.” In een gesprek met de Duitse site Der Farang, dat bericht over buitenlanders in Thailand, schreeuwt moeder Michele van Egten haar ongeloof uit over de zelfmoord van haar dochter, eind april.

De Brusselse Elise Dallemagne was al dik twee jaar met de rugzak aan het rondtrekken in de regio van Zuid-Oost-Azië. Ze had achtereenvolgens India, Australië,Thailand en ten slotte Nieuw-Zeeland bezocht. Voor het einde van haar rondreis was ze teruggekeerd naar Thailand.

“Op 17 april hebben we nog met elkaar geskypet. Elise praatte toen ook met haar broer”, zegt de moeder die momenteel in Griekenland verblijft. Elise vertelde dat ze zich samen met twee vriendinnen een tijdje had aangesloten bij Sathya Sai Baba, een beweging van de Duitse goeroe Raaman Andreas. Elise had ook nog een opleiding yoga en tantra gevolgd. “Alles ging heel goed met haar. Ze klonk heel opgewekt.”

Vreemde naamsverandering

Nog even en Elise zou weer thuis zijn. Op 24 april zou ze vanop Bangkok vertrekken. Dat ticket was geboekt. Voor haar laatste dagen had ze een bungalow geboekt in het Triple B Resort op het eiland Koh Tao, aan 6 euro per nacht. Eerst registreerde ze zich als Elise Dallemange. Later veegde ze die naam uit en schreef ze Elise Dupuis. Waarom ze dat deed, is nog niet uitgeklaard. Wilde ze niet dat men wist waar ze was? Die vraag is onbeantwoord.

(lees verder onder de foto)

Belgische toeriste dood teruggevonden op ‘Dodeneiland’ tijdens wereldreis
Waarom gaf Elise een andere naam op in het Triple B Resort? Die vraag blijft onbeantwoord. Foto: rr

Maar de eerste avond brak brand uit in het Triple B Resort. Drie bungalows, waaronder die van Elise, brandden af. Op camerabeelden is te zien hoe Elise in paniek wegloopt. Elise pakte haar spullen en boekte een kamer in het Poseidon Resort, twee kilometer verderop. Vanaf dan wordt het onduidelijk wat er met de jonge vrouw is gebeurd: haar ouders hoorden niets meer van haar.

Hagedissen

Belgische toeriste dood teruggevonden op ‘Dodeneiland’ tijdens wereldreis
Elises moeder deed een oproep op Facebook. Foto: rr

Op 28 april vonden eilandbewoners het lichaam van Elise. Ze waren gelokt door hagedissen die constant tussen rotsblokken aan het zoeken waren. De dieren leidden hen naar de stoffelijke overschotten van Elise, wiens lichaam al zo zeer was aangetast door de dieren dat ze niet meer herkenbaar was.

Elises lichaam werd eerst overgebracht naar een ziekenhuis in Surat Thani, daarna naar de forensische politie in Bangkok. Daar is ze geïdentificeerd aan de hand van haar gebit. Veertien dagen later werd de Belgische gecremeerd.

De politie vertelde de ouders dat hun dochter zelfdoding had gepleegd. Haar moeder Michele Van Egten gelooft dat niet: “Er is zelfs geen afscheidsbriefje gevonden. Elise is vermoord. Maar dat wil de politie niet geweten hebben om de naam van het party-eiland Koh Tao niet te besmeuren.’’

Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de zaak. “Haar overlijden is in april aan onze collega’s in Bangkok bevestigd. We staan in contact met de familie. Het onderzoek loopt nog en de ambassade wordt ervan op de hoogte gehouden”, zegt een woordvoerder.

‘Dodeneiland’

Het eiland heeft een slechte naam, en wordt daarom soms ‘Dodeneiland’ genoemd. De afgelopen jaren zijn er al meerdere lichamen van toeristen gevonden in zwembaden, in de zee of op stranden. De inwoners vermoeden dat de maffia aan het werk is, anderen vrezen dat er een seriemoordenaar huist op het eiland.

“Koh Tao kan paradijselijk zijn, maar het kan ook extreem gevaarlijk zijn voor wie onoplettend is”, klinkt het. “Toeristen die naar het eiland willen gaan, moeten gewaarschuwd worden zodat ze geen vals gevoel van veiligheid hebben.”

Belgische toeriste dood teruggevonden op ‘Dodeneiland’ tijdens wereldreis
Hannah Witheridge en David Miller. Foto: EPA

Het Thaise eiland kwam voor het eerste wereldwijd onder de aandacht toen de halfnaakte lichamen van de Britse toeristen Hannah Witheridge (23) en David Miller (24) werden gevonden op een strand in september 2014. De vrouw was verkracht en vermoord, de man aangevallen en in het water gesleurd.

Het zijn lang niet de enige toeristen die er aan hun einde kwamen. En net zoals bij Elise, werd vaak beweerd dat de Thaise autoriteiten de zaken in de doofpot willen steken.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be.

.

Nu in het nieuws