© Wim Hendrix

HistoGeneX opent nieuw laboratorium voor kankeronderzoek

Het bedrijf HistoGeneX, dat kankeronderzoek doet, heeft een eigen laboratorium geopend in de Sint-Bavostraat in Wilrijk. Het bedrijf wil in de komende drie jaar honderd mensen aanwerven.

cwil

HistoGeneX zat tot hiertoe in ZNA Middelheim, maar het bedrijf barstte daar uit zijn voegen. “Eind 2015 stelden we tachtig mensen tewerk. Nu zijn dat er al 125”, zegt manager Dimitri ­Buytaert. “Tegen 2020 willen we zo’n 225 mensen tewerkstellen. Onze nieuwbouw is 4.200 vierkante meter groot. We hebben dus ruimte genoeg.”

HistoGeneX doet onderzoek naar verschillende soorten tumoren. “Mensen die dezelfde kanker hebben, hebben vaak een andere behandeling nodig omdat de aard van hun tumor verschilt. Wij doen onderzoek naar welke tumor een kankerpatiënt heeft, zodat die patiënt een behandeling op maat kan krijgen”, zegt Buytaert.

Het Wilrijkse bedrijf ontwikkelt daarvoor enzymen die de tumoren nog beter in kaart kunnen brengen.

HistoGeneX doet onderzoek in opdracht van grote farmaceutische bedrijven. “Het gaat voor een groot deel om Amerikaanse multinationals met vestigingen in Europa. De wetenschappers van die bedrijven komen bij ons terecht via mond-tot-mondreclame en door onze publicaties in wetenschappelijke tijdschriften.”

Uniek in België

Het Wilrijkse bedrijf ontwikkelt onder meer nieuwe technieken en testen voor de analyse van tumoren en het voorspellen van reacties op een therapie. “Wij slaan zo een brug tussen onderzoek, klinische studies en diagnostiek. Met die combinatie zijn we uniek in België”, zegt Buytaert.

HistoGeneX heeft ook een laboratorium in Chicago. “Daar stellen we tien mensen tewerk. Dankzij dat laboratorium trekken we makkelijker Amerikaanse klanten aan en kunnen we ook meedoen aan grote studies van de Amerikaanse overheid.”

HistoGeneX werd in 2001 opgericht door vier wetenschappers. Ze hebben vandaag nog de helft van de aandelen, met het grootste aandeel voor patholoog Mark Kockx en klinisch bioloog Dirk Hendriks. De andere helft van de aandelen is in handen van de participatiemaatschappij Waterland Private Equity.