IN BEELD. Grootste overstromingsgebied van Vlaanderen loopt vol: ”Long voor de Schelde”

Print
Hoboken / Kruibeke -

Het gecontroleerde getijdengebied in de Polders van Kruibeke overstroomde zaterdagnamiddag bij hoogtij voor het eerst voor een publiek.

Met de opening van het sluizencomplex bevindt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen zich voortaan op Kruibeeks grondgebied. Dagelijks komt een gebied van zeshonderd hectaren – even groot als 1.200 voetbalvelden – onder water te staan, met een totale buffercapaciteit van 14.400 olympische zwembaden. Daardoor kan het waterpeil in Antwerpen kunstmatig tien centimeter lager worden gehouden, waardoor de kans op overstromingen verkleint.

Het gecontroleerde getijdengebied zal telkens overstromen bij hoogtij en deels leeglopen bij laagtij. Zo ontstaat een slikken- en schorregebied dat enerzijds dient als waterzuivering voor de Schelde, en anderzijds een paradijs vormt voor watervogels, vissen, bevers en zelfs een zeldzame otter.

Visvriendelijk sluizensysteem

Aan het gigantische project gingen heel wat ­jaren voorbereiding vooraf, met een prijskaartje van in totaal 100 miljoen euro. Het visvriendelijke sluizensysteem werd ontwikkeld door professor Patrick Meire van de Universiteit Antwerpen. “Het overstromingsgebied is een soort long voor de Schelde”, legt hij uit. “Zuurstofarm water komt het gebied binnen, en verlaat het gebied verrijkt met allerlei voedzame stoffen. Zo verbetert de ­algemene waterkwaliteit, wat de biodiversiteit ­alleen maar ten goede komt. De vegetatie zal wel wat veranderen: bomen zullen plaats ruimen voor riet.”

Het sluizencomplex bevindt zich vlakbij het veer Kruibeke-Hoboken.