© Dirk Vertommen

De Nekker uit rode cijfers na dipje door Nekkerpool

De Nekkerpool in Mechelen is een succes qua publieke belangstelling, maar het bracht het provinciaal sport- en recreatiedomein wel in financieel moeilijk vaarwater met verliezen die opliepen tot om en bij de 600.000 euro. Die zijn nu weggewerkt.

sven van haezendonck

Jaar na jaar stijgt het aantal bezoekers in het provinciaal zwembad. “We zijn in 2013 begonnen met 188.991 zwemmers. Vorig jaar waren het er 218.903. En dit jaar zaten we op 15 juni al aan meer dan 106.000”, zegt directeur Danny De Wit van De Nekker. Aan Nekkerpool hangt ook een prijskaartje, waardoor het provinciaal sport- en recreatiedomein in 2014 met een verlies van om en bij de 600.000 euro zat. “Een verlies dat toe te schrijven is aan de exploitatie en dat we kenden”, stelt De Wit.

Aanvankelijk engageerden drie lokale besturen zich om het verlies deels mee op te vangen: de stad Mechelen voor 350.000 euro en de gemeenten Putte en Bonheiden elk voor 75.000 euro. Uiteindelijk maakte enkel Bonheiden dat engagement waar.

“Zo hadden we bij het begin van de bestuursperiode een prachtig zwembad zonder dat iemand erover had nagedacht hoe we dat moesten betalen. Zwembaden zijn namelijk duur in onderhoud en uitbating”, zegt bevoegd gedeputeerde Bruno Peeters. Sinds 2014 heeft de provincie daarom enkele concrete maatregelen ingevoerd om het tekort weg te werken.

Reorganisatie

Dat resulteerde in een betere organisatie van onthaal- en onderhoudspersoneel, in een beperktere inzet van jobstudenten en een beperkte afslanking van het personeelsbestand. “Er is niemand ontslagen”, zegt directeur De Wit.

De Nekker maakte ook werk van een verhoging van inkomsten uit horeca en van een verhoging van het aantal recepties en privé-evenementen. “In 2015 hebben we eendaagse evenementen zoals Lekker Nekkere en de Kinderrommelmarkt stopgezet. Wij hebben gekozen voor een aanbod het hele jaar door”, vertelt gedeputeerde Bruno Peeters. Dat heeft ertoe geleid dat de provincie 2016 voor De Nekker kon afsluiten met een positief boekhoudkundig resultaat van 200.000 euro.