Brandfase voor Antwerpse natuurgebieden verlaagd van rood naar oranje

De Kalmthoutse heide is met vier andere natuurgebieden het meest brandgevoelig. Foto: W&F

Brandfase voor Antwerpse natuurgebieden verlaagd van rood naar oranje

Print
Antwerpen -

In de Antwerpse brandgevoelige natuurgebieden is de acute dreiging voor branden wat gaan liggen. Woensdag werd code rood ingesteld, zondag is code oranje opnieuw van kracht, zo staat op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos. De dreiging is nog niet van de baan, maar de toegang tot de gebieden wordt niet meer afgeraden. De meest gevoelige zones zijn naaldbos en heide en niet zozeer loofbos.

Voor Antwerpen zijn de Kalmthoutse Heide, de Eksterheide, De Merode, de Most-Keiheuvel en de Tielenheide het meest brandgevoelig. Bij een code rood, wat sinds woensdag het geval was, is er acuut gevaar en wordt de toegang tot het gebied afgeraden.

Zondag werd de alarmfase teruggebracht op oranje nadat er zaterdag een beetje regen is gevallen. Er wordt nog steeds aangeraden voorzichtig te zijn, niet te roken en kinderen niet zonder toezicht op het terrein te laten. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet en de brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden nog steeds overdag bemand.

In Vlaams-Brabant en Limburg bijft code oranje van kracht zoals dat de afgelopen dagen het geval was.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio