© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

1 / 4

Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) gaat feestelijk van start

In aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) opende het gemeente- en OCMW-bestuur van Zoersel het nagelnieuwe infopunt Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO).

Jan Vorsselmans

Bedoeling van het nieuwe initiatief is dat iedereen op een laagdrempelige manier de weg naar de juiste zorg of hulp vindt. Dat gebeurt in samenwerking met partners als: het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Antwerpen, de diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen en de vzw Openluchtopvoeding (OLO).

Deze vorm van samenwerking is het resultaat van een oproep van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. Hij kwam het infopunt Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) zelf feestelijk mee openen, waarbij heel wat ballonnen in de lucht werden gelaten.

Het grondidee van het GBO kwam al aan bod in het zorgstrategisch plan van Zoersel. “Omdat Zoersel een gemeente is die zorg hoog in het vaandel draagt, en we zelf al ideeën voor een soortgelijk project, steleden we ons graag kandidaat om als pilootgemeenten zo’n GBO op te starten. Op dit ogenblik lopen er in Vlaanderen nu elf proefprojecten. Na de proefperiode worden de ervaringen van onze en de tien andere gemeenten meegenomen bij de uitrol van een herkenbaar GBO in de rest van Vlaanderen”, vertelt OCMW-voorzitter Katrien Schryvers van Zoersel.

Jo Vandeurzen kwam het GBO-punt in Zoersel graag mee lanceren. “Logisch, want Zoersel is in Vlaanderen een ‘modelgemeente’ qua zorg en een innovatieve aanpak op dat vlak. In zijn toespraak wees hij erop dat het zorgelement bij zieken, gehandicapten en bejaarden steeds belangrijker wordt in onze steeds meer vergrijzende maatschappij. “Maar niet iedereen weet de juiste weg te vinden in zijn/haar zoektocht naar gepaste ondersteuning. Het GBO wil een info- en adviespunt zijn dat zoekt naar een gepast antwoord op alle vragen en daarbij ook de zorgbehoevende in contact met de juiste hulpverleners. Bij erg complexe situaties kan het GBO ook de rol van zorgbemiddelaar spelen en een aanspreekpunt zijn voor buren, familieleden en vrienden die zich zorgen maken over bepaalde personen.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio