’t Pakhuis lanceert Kriekelèr

Antwerpen heeft zijn eigen kriek

Print

Hans Bombeke proeft zijn eigen brouwsel. Foto: Joris Herregods

Antwerpen -

Wie deze zomer wil genieten van een echte Antwerpse kriek, weet vanaf nu wat kiezen: Kriekelèr. Zo heet het nieuwe bier van stadsbrouwerij 't Pakhuis.

’t Pakhuis is bij liefhebbers gekend voor zijn door en door Antwerpse bieren. Na hun bekende Antwerps Blond en Bruin, de bekroonde Bangelijke, Den Zwarte Sinjoor (een stout) en het amberkleurige Stalen Ros, vonden de brouwers het tijd voor een echt Antwerps kriekbier. En dat blijkt bij een eerste smaaktest heerlijk fruitig, verfrissend en lekker, met een goeie balans tussen zoet en zuur en een volle nasmaak van fruitige krieken. Maar het is wel oppassen geblazen: de Kriekelèr drinkt lekker weg, maar bevat wel een stevige 8,3% alcohol.

“Het bier leunt bijna tegen een tripel aan”, zegt Hans Bombeke, die samen met Hans Jensen het bier brouwt. “Mede doordat er zowel krieken als kersen in zitten, heeft het een fruitige, zurige afdronk die heel natuurlijk smaakt omdat er geen suikers aan zijn toegevoegd. De typische alcoholsmaak blijft ook meer op de achtergrond, ten voordele van de smaak van het fruit. Dit is geen oud recept dat we hebben teruggevonden. Wel een recept dat we zelf ontwikkeld hebben. Helemaal Antwerps ook, tot aan het afvullen en zelfs het etiket toe.”

Suggestiemenu

Sinds een vijftal jaar heeft ‘t Pakhuis een eigen afvulinstallatie, waardoor het gamma kon worden uitgebreid en enkele bieren permanent kunnen worden aangeboden. Ed Van Den Ouweland, directeur van de brouwerij en de brasserie: “Het is de bedoeling, als de interesse groot genoeg is, dit bier ook langere tijd te behouden.”

Bij de lancering van het kriekbier is er ook een aangepast suggestiemenu in het restaurant. Met een voorgerecht van zalm met Kriekelèr-gelei, gemarineerde eend met een jus van het bier als hoofdgerecht en granité van Kriekelèr als dessert.

U kunt de kriek ook kopen bij gespecialiseerde drankenhandelaars in onder meer Wijnegem, Wilrijk, Meer, Arendonk en Essen. “Het is leuk om te merken dat, hoewel we iets duurder zijn op de markt, cafébazen en bierhandelaars ons toch in hun aanbod willen hebben”, zegt Ed Van Den Ouweland nog. “Dat komt ook vanwege dat ambachtelijk en authentiek verhaal, het gebruik van duurzame ingrediënten.”

www.pakhuis.info, info@pakhuis.info.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio