© Defensie

© Defensie

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Groen licht voor 1,1 miljard euro voor nieuwe pantservoertuigen

De ministerraad geeft groen licht voor de aankoop van 477 pantservoertuigen van het type Scorpion. Dat is een Frans wapenprogramma van het consortium Renault Trucks/Défense, Nexter en Thales. Budget: 1,1 miljard euro. De nieuwe pantservoertuigen zullen vanaf 2025 de huidige Belgische pantservoertuigen Piranha en Dingo vervangen.

JBx

Het is een eerste investeringsluik van de voorziene 9,2 miljard uit de Strategische Visienota van minister Steven Vandeput. België koopt 417 ‘Griffons’. Dat zijn pantservoertuigen van het ‘lichte’ type die vooral snel troepen kunnen aanvoeren en 60 ‘Jaguars’ die iets robuuster aan een front kunnen zijn. Dat laatste type is uitgerust met een 40 mm kanon en heeft antitank-missiles aan boord.

Frankrijk wordt met dit gezamenlijk te ontwikkelen wapensysteem op lange termijn de preferentiële partner voor de Belgische landmacht. Eerder al heeft de Belgische marine een nauwe samenwerking uitgebouwd met de Nederlandse marine. “”Wij spreken niet over Europese samenwerking inzake Defensie. België doet dat gewoon”, zegt generaal Marc Thys, chef Landmacht.

Beweeg over de afbeelding voor details over de Griffon:

<

Beweeg over de afbeelding voor details over de Jaguar: