© BELGA

Parket over aanslag in Brussel-Centraal: “Koffer met spijkers en nagels”

Het Federaal Parket heeft woensdagvoormiddag een persconferentie gegeven over de verijdelde terreuraanslag dinsdagavond in station Brussel Centraal.

“Om 20.39 uur is een man het Centraal Station binnengestapt. Via de lokettenzaal stapte hij naar beneden naar reizigers toe. Hij hing wat rond dat groepje reizigers, zonderde zich daarna even af om dan weer naar het groepje te gaan. Rond 20.44 uur nam hij zijn tassen, begon hij te schreeuwen en veroorzaakte hij een gedeeltelijke ontploffing met een van zijn koffers”, zegt Eric Van der Sypt van het Federaal Parket. “De koffer vatte onmiddellijk vuur, maar niemand raakte gewond.” De man liet daarna zijn bagage achter en liep achter een stationschef aan naar beneden.

“Op dat moment ontplofte de koffer een tweede keer. Daarin zaten onder andere nagels en spijkers. De man nam daarna weer de trap naar de stationshal en liep op een militair af. Op dat moment riep hij ook “Allahu Akbar”. De militair heeft daarop op de man geschoten, die daarna ter plaatse overleed.” Van der Sypt geeft nog mee dat de man geen explosieven droeg. “De feiten worden beschouwd als een poging tot terroristische moorden.”

“De man is O.Z. Hij werd geboren op 12 januari 1981 en heeft de Marokkaanse identiteit. Hij stond niet bekend voor terrorisme. In de loop van de nacht werd zijn woonplaats in Molenbeek onderzocht.” Maar daarover kon Van der Sypt geen details geven.

MEER OVER Terreur in België